SAVETI ZA UREĐENJE HODNIKA: Od “najnebitnije” prostorije u stanu napravite KUTAK na kojem će vam zavideti

Uzak, širok, mali, veliki, kratak, dugačak, u stanu ili u kući - kakav god bio, o nekoliko stvari treba voditi računa kad je hodnik u pitanju.

Vrata
Pixabay.com

Kad se bavite uređenjem ove često zanemarene prostorije, razmišljajte prvenstveno praktično jer je važno da bude lak za čišćenje, ali nemojte da zanemarite ni estetski faktor.

Sto – Svaki hodnik treba da ima sto na koji ćete odložiti ključeve, račune ili neke sitnice pri ulasku i izlasku iz doma. Ako sto ne može da stane, neka to bude polica. Takođe, ma kako mali bio, hodnik mora da sadrži čiviluk za jakne i mesto gde ćete odložiti ključeve, da li će to biti kutija ili kućica koju ćete ukucati na zid, zavisi od organizacije prostora.

Ogledalo
Instagram/silvy_pedrosa

Ogledalo – Svako od nas voli da baci poslednji pogled na svoj odraz u ogledalu pre nego što izađe iz kuće. Ogledalo takođe može vizuelno da poveća prostor, pa je odlično u malim hodnicima.

Osvetljenje – Hodnik obično nema prirodno svetlo, pa obratite pažnju na raspored svetiljki. Kao i u drugim prostorijama, i ovde je najbolje da svetlost dolazi iz različitih izvora, na primer stavite lampu na komodu i ugradne svetiljke na zid ili plafon.

Staza – Ona doprinosi toplijoj, kućnoj atmosferi, a takođe je praktična. Birajte grublje materijale koji mogu da izdrže “saobraćaj visokog intenziteta”. Ali ako ne volite staze, možete da obojite pločice tako da “glume” tepih. Ako tek pravite hodnik, slobodno stavite mozaik-pločice koje su ove godine u trendu. Takođe nije loše da imate mesto za odlaganje obuće, što će prostor učiniti organizovanijim.

Rramovi za slike
screenshot/instagram.com/p/BR0TvoXDetf/

Zid – U malom hodniku slobodno se igrajte jakim akcentima, recimo tapetama sa živopisnim motivima, velikim cvetovima, upečatljivim šarama. Tapete sa motivima biljaka veoma su popularne, probajte i one sa vertikalnim linijama, učiniće prostor višim.

Hodnik trpi i jarke boje, pa ako ste uvek želeli da stan obojite u žuto, crveno ili neku drugu intenzivnu nijansu, uradite to u prostoriji u kojoj će vam najmanje smetati jer se ne zadržavate predugo. Zid u hodniku je pravo mesto da napravite galeriju od uramljenih fotografija, porodičnih ili onih sa apstraktnim motivima.

Ostalo – Kad imate osnovno, ostalo je pitanje ukusa i prostora. Antikvitetni stočić i lampa uvek su pun pogodak, naročito ako je ostatak doma uređen u tradicionalnom tonu. Ne potcenjujte moć zanimljivog držača za kišobrane, pogotovo u malom hodniku.

U veliko predsoblje slobodno smestite stolicu koja će vam koristiti prilikom obuvanja, a možete i da napravite kutak za sedenje, kao u dnevnim sobama. Ako ima mesta, stavite vazu sa cvećem na komodu u hodniku jer će vas lep prizor dočekati čim uđete u stan.

Savet plus: Ne zaboravite ulazna vrata jer su ona ta koja vas dočekuju i ispraćaju. Slobodno ih ofarbajte u omiljenu boju, koju možete ispratiti i detaljima u istom tonu.