SAVETI ZA VLASNIKE PASA: Izaberite PRAVU HRANU za ljubimca i upamtite – najskuplje nije uvek i najbolje!

Iako je danas tržište preplavljeno svakojakim proizvodima za kućne ljubimce i bez obzira što se skoro na svakom koraku nalaze radnje za kućne ljubimce, vlasnici pasa, budite obazrivi prilikom kupovine!

Pixabay.com

Hrana za pse danas se može naći u svakom bolje snabdevenom supermarketu, u online prodavnicama ili u radnjama za kućne ljubimce. Šta najpre presudi kada birate hranu za pse, cena, kvalitet ili nešto treće?

Tržište nudi svašta, mnogo je robnih marki, a kada je industrijska hrana za pse u pitanju treba posebno obratiti pažnju koja to hrana za pse sadrži sve hranljive sastojke koji će zadovoljiti potrebe vašeg ljubimca, ali i koja će mu to hrana najviše prijati.

Slogani, primamljive reklame, sniženi proizvodi, nejasno označena deklaracija i brojne druge reklame često mogu da prevare i najpažljivijeg potrošača. Zato pažljivo prilikom kupovine, jer hrana za pse mora da bude kvalitetna kako bi vaš ljubimac bio zdrav i vitalan.

Zapamtite, ne znači da je najskuplja pseća hrana i najkvalitetnija!

Uglavnom se većina vlasnika pasa vodi ovom parolom, ipak treba obratiti pažnju na deklaraciju i sastav hrane. Kada se bira pseća hrana, treba izabrati odgovarajuću hranu na osnovu nekoliko faktora. Tako, na primer, prilikom kupovine treba imati na umu koliko je vaš ljubimac star, kakvog je zdravlja i da li je vitalan i fizički spretan i aktivan. Takođe, da bi vaš ljubimac imao zdrav i izbalansiran obrok, trebalo bi posebnu pažnju posvetiti samom sastavu industrijske hrane koju ćete sipati u činiju vašeg psa.

Komercijalna i tzv. premium hrana za pse

Ako niste znali, pseća hrana se prema kvalitetu deli na manje kvalitetni ili bolje reći komercijlanu i visokokvalitetnu, premium hranu. Komercijalna hrana za pse, kao što joj i samo ime kaže, ima za cilje da privuče kupca, a s obzirom na to da je često i najjeftinija na tržištu, cilj proizvođača jeste zarada, a ne kvalitetan obrok za vašeg ljubimca. Kada se uporede ove dve vrste hrane, osim po ceni, one se razlikuju i po tome što u sebi ne sadrže istu količinu hranljivih sastojaka. Najvažniji sastojak koji bi svaka hrana za pse trebalo da sadrži jeste meso.

Hrana koja u sebi ima nešto manje od polovine mesa se naziva tzv. super premium i ona slovi za hranu najboljeg kvaliteta za vašeg kućnog ljubimca, jer osim mesa bogata je i drugim hranljivim sastojcima kao što su vitamini i minerali. Međutim, pored ove tri kategorije postoji i pseća koja sadrži skoro 80% mesa u sebi, a na tržištu je često označena terminom ultrapremium hrana za pse.

Eto, ako želite da svom ljubimcu priuštite slasan obrok, onda znate šta vam je činiti. Ne dajte da vas prevare razne akcije i sniženja, jer manje kvalitetna hrana nikako nije dobra za vašeg psa. Znate i sami kako vam je kada se nezdravo hranite, tada vaš organizam nema dovoljno energije i počinje da slabi, a samim tim postaje podložniji za različita oboljenja. E pa, ništa nije drugačija priča i sa životinjama, zato sledeći put kada odete u nabavku hrane za pse, prvo pomislite kako biste se vi osećali da jedete neki bućkuriš, pa tek onda izaberite hranu za vašeg ljubimca.