SAVRŠEN SPOJ UKUSA: Čokoladna lenja pita (RECEPT)

Lenja pita
Printscreen/Youtube

Ovaj kolač neodoljivo podseća na čuvenu lenju pitu koja se obično pravi sa jabukama ili drugim voćem, ali uz čokoadno punjenje je još savršenija.

 

Potrebno je:

Za kore:

– 250 g brašna,
– 250 g + 1 kašika putera ili margarina,
– 1 žumance,
– 4 kašike vode.

Punjenje:

– 6 belanaca,
– 200 g šećera,
– 5 žumanaca,
– 1 kašičica vanila ekstrakta,
– 140 g tamne čokolade,
– sok od jednog limuna,
– 80 g mlevenih oraha ili lešnika,
– šećer u prahu, za posipanje.

Brzo i jefino: NAPRAVITE SAMI FONDAN od penastih bombona

Način pripreme:

Da biste napravli koru, prvo prstima sjedinite brašno i puter da dobijete mrvice, zatim dodajte žumance i vodu pa umesite testo. Testo umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Kad se ohladilo, testo podelite na dva dela, tanko razvaljajte i jedan deo stavite na dno namašćene tepsije.

U velikoj posudi mutite belanca mikesrom dok ne postanu čvrsta, zatim dodavajte šećer i nastavite sa mućenjem pa dodajte i jedno po jedno žumance, vanila ekstrakt, čokoladu koju ste ranije otopili ili naribali te limunov sok i orahe. Dobijeni nadev sipajte preko prve kore u tepsiji, prekrijte drugom korom i pecite u rerni zagrejanoj na 175C, 30 minuta.

Pre posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.