PRAVILNO KUVANJE POVRĆA: Koje staviti u toplu, a koje u hladnu vodu?

Kuvanje vode
Pixabay.com

Neke vrste povrća se bolje kuvaju ako se postupno zagreju, a druge su ukusnije ako se odmah stave u kipuću vodu.

 

Kada upotrebiti koje pravilo za kuvanje povrća?

Ovo je pravilo lako upamtiti:

Povrće koje raste pod zemljom (krompir, šargarepa, cvekla, repa), stavite u hladnu vodu.

Povrće koje raste nad zemljom (zeleno lisnato, grašak, kukuruz), stavite u kipuću vodu.

Farmer’s Almanac objašnjava:

Kuvanje kukuruza, graška i sličnog traži samo omekšavanje njihovih ćelijskih zidova, kako bi bili ukusniji i lakše se varili. Kako je većina zelenog povrća mala ili tanka, to ne traje dugo, pa koristimo kipuću vodu.

Korenasto povrće sadrži mnogo skroba, koji se treba rastopiti pre jedenja. Dok se ono kuva, potrebno je više vremena za toplinu da prodre u središte. Ako započnete kuvanje s hladnom vodom, spoljni slojevi će se postupno grejati, ćelijski zidovi će očvrsnuti i postaće otporniji na dejstvo prekuvavanja.

To naročito važi za skrobne namirnice poput krompira, jer postupna promena temperature čuva spoljašnje delove od prekuvavanja i raspadanja.