Možda će zvučati čudno, ali majonez je ključni sastojak koji daje čaroban ukus čokoladnom kolaču. Tajnu nam je otkrila majka Džaspera Mirejbila, vlasnika jednog italijanskog restorana u Kanzasu, koja je do tog saznanja došla posle mnogo eksperimentisanja.
Dakle, vlasnik restorana i njegova mama tvrde da se majonez ponaša kao zamena za ulje, balansira šećer i daje čokoladnom kolaču neophodnu vlažnost. U nastavku je recept, i nadamo se da će vam se svideti.
Čokoladni kolač sa majonezom
Potrebno je:
– 240 g brašna,
– 80 g kakaoa,
– 1 ¼ kašičice sode bikarbone,
– ¼ kašičice praška za pecivo,
– 3 jaja,
– 250 g šećera,
– kašičica ekstrakta od vanile,
– 230 g majoneza,
– 220 ml vode.
BOŽANSKI UKUS BEZ PEČENJA: Čokoladna torta s orasima (RECEPT)
Način pripreme:
Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U posebnoj činiji mikserom umutite jaja, šećer, vanilu i majonez, pa im dodajte mešavinu brašna i kakao, vodu, pa sve lepo sjedinite.
Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh, pa pecite na 170 stepeni oko pola sata. Kolač možete da pospete šećerom u prahu ili da ga premažete glazurom od čokolade.