DESERT KOJI SVI VOLE: Ukusna baklava sa orasima (RECEPT)

Baklava
Printscreen/Youtube

Prava poslastica za sladokusce...

 

Potrebno je:

– 500 gr. tankih kora,

– 700 gr. šećera,

– 5 jaja,

– 1 limun,

– 200 gr mlevenih oraha,

– 2 kašike griza,

– 50 gr seckanih oraha,

– ulje,

– 1 vanilin šećer.

NEOBIČNO, ALI PREUKUSNO: Čokoladni kolač sa kiselom pavlakom (RECEPT)

Način pripreme:

Jaja polupati odvojiti belanca od žumanaca i belanca ulipati u čvrst šne. Dodati žumanca ml. orahe, griz iseckane orahe i sve lagano dobro izjednačiti.

Na radnioj površini raširiti prvu koru, pouljiti, preko nje i drugu koru isto pouljiti, pa treću koru koju takodje pouljime i na dnu po širini nanesemo fil i urolujemo. Sve tako dok ne utrošimo kore i fil.

Kore isečemo nakoso u malu parčad, ja sam žilotom a Vi možete oštrim nožem. Ugrejati ulje pa dodati na svaki prorez po malo ulja da “cvrčne” ( da ne iscuri fil tokom pečenja) i na kaju premazati četkicom sve rolnice. Peći na 180 stepeni C 30 min.

Šećer sipati u šerpu pa dodati jednu do dve šolje vode pa ušpinovati, pa kad se ušpinuje dodati na tanke listiće limun i vanilu pa pečenu baklavu preliti ( vruć sirup i pečena baklava ) i ako treba još malo nožem zaseći rezove da tečnost bolje upije.

Pogčedajte detaljno uputstvo na video snimku: