BIĆE VAM POTREBNE I SLEDEĆE GODINE: Ovako se pravilno održavaju stvari koje koristite na letovanju

Sačuvajte sve što vam treba za letovanje i za sledeću godinu.

Plaza more
Pixabay.com

Lopta, dušek i ostala oprema za vodu nakon sezone korišćenja postaju mesta na kojima se razvija buđ. Ako znate da ih više nećete koristiti do sledećeg leta, očistite ih u mešavini vode i sirćeta, a nakon toga ih isperite vodom. Stavite ih na sunce da se osuše, pa ih odložite.

Na kraju sezone temeljno operite peškire kako biste ih koristili još nekoliko leta. Uz deterdžent, u mašinu stavite šoljicu sirćeta i pola šoljice sode bikarbone. Perite na 40 stepeni i izbegavajte korišćenje omekšivača.

Kako bi japanke bile upotrebljive i sledeće godine, potopite ih u kadi sa sapunom ili deterdžentom za pranje veša i četkom uklonite prljavštinu ili mrlje. Osušite ih i sklonite.
Kupanje na plaži ostavlja razne nečistoće na kupaćem kostimu. Na njemu se nakupljaju ulje ili krema za sunčanje, prljavština koja se pokupi ležanjem na plaži, ali i kupanjem u moru.

Osim što su prljavi, brzo se istroše, a kako biste mu produžili vek, nakon svakog kupanja operite ga u hladnoj vodi. Najbolje je odmah nakon kupanja istuširati se ispod tuša na plaži. Ako na plaži nema tuša, po povratku u smeštaj operite ga u hladnoj vodi. Napunite lavabo vodom i dodajte malo blagog sapuna, pa natopite kupaći. Isperite ga u hladnoj vodi pa osušite na suncu.

Nikad nemojte da cediti kupaći metodom uvrtanja, jer to uništava njegova vlakna. Umesto toga, lagano ga pritisnite po celoj površini kako biste iscedili višak vode. Nakon poslednjeg kupanja operite ga na nižoj temperaturi s blagim deterdžentom. Nemojte koristiti preagresivne hemikalije i visoke temperature jer će kupaći postati previše rastegljiv ili će izgubiti elastin.

Dobro je koristiti mrežicu za donji veš, da bi trake i jastučići ostali na svom mestu. Poslije ih osušite napolju i odložite za sledeću godinu.