ELEGANTNO I MODERNO: Uredite svoj stan u PEDESET NIJANSI SIVE

Siva je nova bela, kažu dizajneri. I takav status ima već neko vreme. Odlično se uklapa i u tradicionalnom i u modernom enterijeru.

Pixabay.com

Prva asocijacija na jesen su sumorni, mračni dani. Prevedeno na jezik enterijera, jeseni bi na prvi pogled odgovarala siva boja. Ali ona je sve samo ne sumorna. Izgleda šik, elegantno, luksuzno, glamurozno, nežno, dramatično, a uz pravu kombinaciju i toplo.

Siva je nova bela, kažu dizajneri. I takav status ima već neko vreme. Odlično se uklapa i u tradicionalnom i u modernom enterijeru. Kombinacija bele i crne, siva je po definiciji neutralna boja i kao takva slaže se uz širok spektar tonova.

Neko voli da ceo dom uredi u nekoliko nijansi sive. Ali nisu sve iste, neke su tople, neke hladne. Ovde postoji rizik da dom izgleda mračno i turobno ako su nijanse tamne ili pak dosadno i bezbojno u slučaju svetlih tonova. Možda je za početak bolje deo zida obojiti u sivu, pa se “igrati” sa ostatkom enterijera. Za zidove, ipak, nemoje da koristite sivu sa visokim sjajem jer će prostor izgledati industrijski.

Nisu samo zidovi sivi, ugaona garnitura u ovoj boji pruža odličnu mogućnost kombinovanja, sivi krevet u spavaćoj sobi izgledaće luksuzno. Sivi viseći delovi u kuhinji ne sreću se tako često, a izgledaju veoma elegantno, možete ih kombinovati i uz neku drugu boju, na primer belu. U kupatilu pločice sa sivim linijama deluju minimalistički, a upečatljivo.

Tamne nijanse sive idu uz jarke detalje, svetle uz svetlije tonove. Ako se odlučite za svetlo sivu koja je skoro pa bela, ona će izgledati veoma luksuzno i ženstveno ako je uklopite uz nežne detalje, na primer stolice u puder roze boji.

Sjajno ide uz sve nijanse zelene, jarko ljubičastu, žutu, zapravo nema boje koja se ne uklapa uz sivu. Uz nežno plavu i puder roze je sjajan izbor za sve koji žele da unesu toplinu u dom, dok oni koji više vole glamurozan efekat, treba da je kombinuju sa grimiznom (kombinacija jarko crvene i malo plave). Skandinavski dizajn ćete ispratiti ako je kombinujete uz hladnije plave tonove i sa belim drvetom. Sa crnom se dobija elegantan izgled, sa kobaltno plavom efektan, a sa ljubičastom pun pogodak. Uz detalje u zlatnoj boji, prostor će izgledati luksuzno. Na primer, tapete u sivoj boji mogu izgledati efektno, pogotovo ako ih uparite sa zlatnom. Odličan izbor su i sive tapete sa jarko ružičastim cvetovima.

Savet plus: Potrebno je više izvora osvetljenja da bi enterijer lepo izgledao, stone lampe, podne, ugradne svetiljke sa plafona i zida. Žuto svetlo se slaže sa toplom sivom, dok se sa hladnom slaže svetlo koje u sebi ima plavičaste tonove.