U državama na brdovitom Balkanu oduvek se puno pažnje poklanjalo pripremi zimnice i malo koja kuća nije imala makar jednu teglicu turšije ili ajvara.
Ali, postoje interesantni recepti koji ne mogu da se kupe, a jedan od njih je sigurno ukiseljeni beli luk.
Potrebni sastojci:
Šolja belog vinskog sirćeta
Kašičica soli
Pola kašičice šećera
Timijan
Nekoliko zrna bibera
Oljušteni čenovi belog luka
Priprema:
U manjoj posudi zagrejte sirće, šećer i so, pa pustite da provri, dodajte začine i još vruće prelijte preko čenova belog luka koje ste gusto složili u prethodno sterilizovanu teglicu.
Teglicu dobro zatvorite i čuvajte na sobnoj temperaturi i do dva meseca.
Ovako ukiseljeni beli luk se najbolje slaže kao salata uz hladna predjela, ali vi mu slobodno možete naći neku drugu kreativnu namenu.