JELO KOJE MORATE DA PROBATE: Turske mekike se tope u ustima, a ne zna se da li su bolje SLATKE, SLANE ili SAME (RECEPT)

Savršene su za uz turske serije! ;)

YouTube Printscreen

Da li ste probali katme? Reč je o jednoj vrsti palačinaka, s tim što su deblje i sadrže kvasac, a oni koji su ih probali kažu da su toliko ukusne i mekane, da je dovoljno da ih premažete maslacem, i one počnu same da se tope u ustima.

Iako nas podsećaju na palačinke, zapravo se radi o turskim mekikama.

Katme mogu da se jedu slane i slatke, premda ih većina preferira u slanoj varijanti. Vrlo su ukusne i najbolje idu uz sir, ajvar, šunku, kačkavalj, ali čak su i same sasvim fine.

Potrebni sastojci:

  • 3 jajeta
  • 600 ml mlakog mleka
  • 300 ml mlake vode
  • kesica suvog kvasca ili pola kocke
  • jedna kašika šećera
  • jedna kašičica soli
  • ulje
  • brašno po potrebi (oko 400 grama)

Priprema:

1. Rastvorite kvasac u malo toplog mleka, a u tu smesu dodajte i šećer i vrlo malo brašna. Ostavite da se kvasac aktivira.

2. Dok čekate da se rastvori, u drugoj posudi umutite jaja, preostalo mleko, so i brašno. Smesi dodajte masu sa kvascem, promešajte, pa procenite da li je potrebno još brašna. Smesa treba da bude gusta, malo gušća nego za palačinke.

3. Pokrijte masu i ostavite je na toplom mestu. Kad počnu da se stvaraju mehurići zbog kvasca, možete početi proces pečenja. Dobro zagrejte tiganj premazan uljem.

4. Sipajte smesu u tiganj kutačom, ali vodite računa – testo treba da bude deblje od standarnih palačinki nakon pečenja, debljine od 0,5 do 0,7 milimetra. Rasporedite testo po tiganju i kada počnu da se pojavljuju rupe, okrenite ga.