Da li ste probali katme? Reč je o jednoj vrsti palačinaka, s tim što su deblje i sadrže kvasac, a oni koji su ih probali kažu da su toliko ukusne i mekane, da je dovoljno da ih premažete maslacem, i one počnu same da se tope u ustima.
Iako nas podsećaju na palačinke, zapravo se radi o turskim mekikama.
Katme mogu da se jedu slane i slatke, premda ih većina preferira u slanoj varijanti. Vrlo su ukusne i najbolje idu uz sir, ajvar, šunku, kačkavalj, ali čak su i same sasvim fine.
Potrebni sastojci:
- 3 jajeta
- 600 ml mlakog mleka
- 300 ml mlake vode
- kesica suvog kvasca ili pola kocke
- jedna kašika šećera
- jedna kašičica soli
- ulje
- brašno po potrebi (oko 400 grama)
Priprema:
1. Rastvorite kvasac u malo toplog mleka, a u tu smesu dodajte i šećer i vrlo malo brašna. Ostavite da se kvasac aktivira.
2. Dok čekate da se rastvori, u drugoj posudi umutite jaja, preostalo mleko, so i brašno. Smesi dodajte masu sa kvascem, promešajte, pa procenite da li je potrebno još brašna. Smesa treba da bude gusta, malo gušća nego za palačinke.
3. Pokrijte masu i ostavite je na toplom mestu. Kad počnu da se stvaraju mehurići zbog kvasca, možete početi proces pečenja. Dobro zagrejte tiganj premazan uljem.
4. Sipajte smesu u tiganj kutačom, ali vodite računa – testo treba da bude deblje od standarnih palačinki nakon pečenja, debljine od 0,5 do 0,7 milimetra. Rasporedite testo po tiganju i kada počnu da se pojavljuju rupe, okrenite ga.