KLIMA JE LEGLO VIRUSA: Zašto je čišćenje filtera tokom pandemije opasno po zdravlje?

Zbog pojave korona virusa većina nas stalno nešto čisti po kući kako bismo osigurali svim ukućanima dobru zaštitu – od ribanja svake kvake do dezinfikovanja pristiglih paketa.

Klima
winnond/freedigitalphotos.net

No, postoje li stvari koje upravo sada ne bi trebalo da čistimo? Prema rečima stručnjaka, postoji. Radi se o klima uređaju.

Profesor na Prud univerziteta, Kinđan Čen, pojasnio je zašto se radi o lošoj ideji.

Naime, klima uređaji mogu da šire koronu, putem kapljica koje u sebi imaju virus, a tako su male da filter ne može da ih izbaci, zbog čega ostanu na njemu. Ako ga dirate, lako ćete ga preneti. Šanse da se virus proširi putem klima uređaja su još veće ako nemate posebnu jedinicu nego onu koja služi za celu kuću i naravno ako je neko u domaćinstvu već zaražen.

Upravo je to razlog zašto bi trebalo da sačekate s čišćenjem klima uređaja, koji zahteva i kupovinu novog filtera, jer on na sebi može da ima virus. Prema uputstvima proizvoača, filter bi trebalo da se menja svakih 6 meseci, u zavisnosti od uređaja, ali Čen smatra da sada nije vreme za to.

Kako biste zamenili ili očistili filter, morate da otvorite klima uređaj, a prema Čenu to je riskantan poduhvat, jer ne samo da se virus može nalaziti na filteru već samo otvaranje uređaja može da vas izloži riziku.

Umesto toga, on savetuje da ništa ne dirate dok traje pandemija kako biste izbegli spomenuti scenario, a kako se radi o predmetu koji nije blizu vaših ruku, ako ga ne dirate, šanse za zarazu su male.

– Činjenica je da stari filteri bolje filtriraju od novih, pa je i to jedan razlog zašto ništa ne treba da se dira. Loša stvar je da ćete imati manje hladnog vazduha, a veću potrošnju energije – pojašnjava Čen.

No, ako baš morate da čistite filter, onda preduzmite sve mere zaštite kako biste bili sigurni da klima ne širi virus po kući. Možete umesto uključivanja klime da otvorite prozore i tako u kuću pustite svež vazduh ili koristite plafonske ventilatore.