Osvežite vazduh u svom domu: Ove sobne biljke apsorbuju TOKSINE i stvaraju KISEONIK

Sobne biljke ne samo da daju karakter i dašak prirode prostoru, već su doslovno i dašak svežeg vazduha. Naime, vaša omiljena sobna biljka vaš dom čini ne samo lepšim, već i zdravijim prostorom.

Pixabay.com

Erin Marino, urednik i stručnjak za biljke u The Sill-u, objasnila je koje sobne biljke mogu poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, prenosi “Klix.ba”.

– Kroz fotosintezu, biljke apsorbuju ugljendioksid i oslobađaju kiseonik. Kroz transpiraciju, biljke povećavaju vlažnost zraka. – objasnila je.

Takođe je napomenula da neke sobne biljke uklanjaju hlapljive organske spojeve iz vazduha u zatvorenom prostoru.

– Sobne biljke nisu konačni odgovor na bolji kvalitet vazduha, ali apsolutno mogu biti deo rešenja” – rekla je Marino.

Salonska palma

Salonske palme bile su popularne sobne biljke još u viktorijanskom dobu. Lako ih je održavati, a pogodne su i za kućne ljubimce.

Zamija

Izvrsna opcija za slabo osvetljenje je izdržljiva biljka Zamija, za koju je Marino rekla da može izdržati nedeljama bez vode. Međutim, takođe je upozorila da slabo svetlo ne znači da ne treba biti uopšte svetla. I dalje treba biti u blizini prozora ili nekog izvora svetla.

Jezik svekrve

Ako tražite kućnu biljku koja je tolerantna na slabo svetlo, Marino preporučuje da uzmete biljku kontroverznog naziva – jezik svekrve. Ova biljka ima sposobnost pročišćavanja vazduha i takođe je otporna na sušu, tako da je uglavnom možete zanemariti i gledati kako napreduje.

Bostonska paprat

Bostonska paprat može izdržati sušnije uslove od većine paprati, što je čini izvrsnom za početak ako ste pre imali nedoumice oko kupovine. Prikladna je za kućne ljubimce i jako lepo izgleda.

Orhideja

Orhideja je elegantan cvet koji nikada neće izaći iz mode. Osim toga, dobre su za nas, za naše kućne ljubimce i za kvalitet vazduha.

Cik-cak kaktus ili riblja kost

Slatki cik-cak kaktus pogodan je za kućne ljubimce koji daje neočekivane teksture vašoj biljnoj kolekciji. A ako budete imali sreće može i procvetati.