OTARASITE SE DOSADNIH INSEKATA: Tri prirodna preparata kojima ćete se efikasno rešiti SMRDIBUBA

Borite se sa smrdibubama? Ovi prirodni preparati bi mogli da vam budu od velike pomoći...

smrdibuba
pixabay.com

Smrdibuba je inače insekt kog možemo da sretnemo u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. U poslednjih nekoliko godina primećen je sve veći broj smrdibuba u ovo doba godine, što logikom nalaže postavljanje pitanja da li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja – guštera, osa i ptica.

Umesto da ih zgazite, budući da u odbrani ispuštaju neprijatne mirise, moguće je da napravite preparate koji će ih oterati.

Od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može da se isproba i trik sa žutim papirom, jer insekte privlači ova boja, pa može da ga postavite na balkon ili na terasu i na taj način namamite smrdibube da ostanu van kuće.

3 prirodna preparata za borbu protiv smrdibuba:

Preparat od ljuski luka

Uzeti 20g ljuski luka, preliti sa 1l vruće vode i ostaviti da stoji pet dana. Nakon toga procedite i dobijenu tekućinu koristite za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdibuba biljke treba da se prskaju svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od pet dana.

Preparat od čili paprika

Za pripremu ovog preparata uzeti 100g čili papričica i isitniti ih. Isitnjenu papriku preliti sa 1l vode i kuvati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj činija. Ovako prokuvana tečnost neka odstoji dva dana, a nakon toga je procedite. Za tretiranje uzeti 100ml dobijene tečnosti i razrediti sa 10l vode.

Preparat od semena slačice

Seme slačice samleti u prah. Potrebno je 0,5kg praha slačice preliti sa 0,5l vrele vode, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Tečnost procediti i doliti 9,5l vode da ukupno imate 10l tečnosti kojom se prskaju napadnute biljke.

“Ako ih sad u kod kuće imate samo nekoliko do kraja oktobra ćete ih videti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje je da ih sprečite da uopšte uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore, proverite”, izjavio je Hovard Rasel, entomolog sa Univerzitetu u Mičigenu, za američki “Good Housekeeping”.