PARKET BLISTA KAO NOV: Očistite osetljivu površinu uz pomoć ovih saveta

Ako na svojim podovima imate parket, onda znate da njih treba redovno i pravilno održavati da bi oni uvek bili lepi i sjajni. Jedno pogrešno sredstvo za čišćenje može da napravi katastrofu koju nećete tako lako sanirati.

Parket
Pixabay.com

Ovi trikovi za čišćenje različitih mrlja sa parketa stoga će vam doći kao poručeni.

Sredstva za brisanje i sjaj drvenih podova ne morate nužno da kupujete, već možete da i sami da ih napravite i to vrlo jednostavno.

Napravite sami smese za čišćenje

Za uobičajeno brisanje parketa, u boci s raspršivačem pomešajte šolju vode s 3/4 šolje sirćeta, pa dodajte dve kapi deterdženta za pranje sudova, pola šolje alkohola i pet do 10 kapi omiljenog eteričnog ulja. Ovo domaće sredstvo za čišćenje na drveni pod nanosi se mekanom krpom, piše HealthyLifeBoxx.

Crni čaj je takođe dobar za vaše drvene podove. U litar ključale vode stavite četiri kesice čaja pa ih ostavite unutra neko vreme, duže nego kod pripreme čaja za piće. Potom tečnost sasvim ohladite i potom njom prebrišite podove.

Kod ogrebotina na drvetu posegnite za uljem uljane repice (poslužiće i biljno ulje). Pomešajte ulje i sirće u razmeri 2:1. Smesu nanesite na oštećenja i nežno utrljajte u drvo. Postoji još jedan način, a to je da istrljate ogrebotinu komadom oraha.

Trikovi za malo teže slučajeve

Ako imate kućnog ljubimca koji se pomokrio po drvenom podu, očistite to što pre. Najjednostavniji način je da fleku obilno pospete sodom bikarbonom i ostavite preko noći. Na kraju pod operite vodom i blagim deterdžentom.

Ako vam se dogodi da na svom parketu pronađete žvakukoju nikako ne možete potpuno da uklonite – posegnite za ledom. Led će zamrznuti lepljivu masu, koju je, potom, daleko lakše ukloniti nečim poput špahtle.

Tragove trajnog markera na drvenom podu uklonićete pastom za zube i krpicom od mikrovlakana. Malo paste stavite na mrlju i lagano protrljajte pa uklonite višak. Kod nekih mrlja pomaže i magični sunđer za čišćenje.