POČINJE PERIOD VLAGE: Naučite kako da se otarasite BUĐI na zidovima svog stana

Kada govorimo o štetnim pojavama u našim kućama i stanovima, gljivice i buđ na zidovima zasigurno spadaju u kategoriju opasnijih, posebno za osetljive osobe sklone alergijskim reakcijama.

Wikipedia/Infrogmation of New Orleans

Ako ste imali sreće pa se s ovom pošasti niste susreli u svom domaćinstvu, sigurno ste s njima barem jednom imali bliski susret u nekom drugom prostoru, gde ste primetili ružne mrlje po zidovima uz onaj karakteristični miris, prisutan i kad ih i golim okom ne vidimo.

Do razvoja buđi dolazi zbog prevelike kondenzacije vodene pare u grejanom stambenom prostoru koja se u kontaktu s hladnim zidovima, pogotovo zimi pretvara u kapljice, koje pritom vlaže slojeve boje i maltera. Najčešći višak vlage stvara se zato što prostorije u ne provetravamo dovoljno, ali uzroci mogu biti i loša izolacija zidova, kao i prodor hladnoće u prostor.

Valja napomenuti da sve raširenija upotreba i ugradnja PVC stolarije takođe podstiče razvoj gljivica i buđi s obzirom na to da takva vrsta zatvaranja onemogućava izmenu spoljnog i unutrašnjeg vazduha, a time i prirodno isušivanje zidnih površina. U svakom slučaju, buđ je posledica prekomernog nakupljanja vlage, čije uzroke treba rešavati sistemski i kvalitetno, jer će nam u suprotnom zidovi opet ubrzo promeniti boju.

Kako buđ voli prirodne materijale, u prostorijama gde se rado gnezdi ne preporučuje se korišćenje drvenih zidnih obloga, zidnih tapeta, ali ni tepiha i zavesa od organskih materijala koji zadržavaju vlagu.

Naime, spore, čestice kojima se buđ množi, prisutne su svuda oko nas, a razvijaju se tako da naiđu na povoljne uslove, tj. odgovarajući srazmer toplote i vlage. Nekim vrstama buđi dovoljno je 48 sati da se ponovo razviju nakon uklanjanja, tako da problem valja rešavati u korenu, odnosno otkriti gde vlaži pa delovati u skladu sa tim.

Ako je buđ prekrila manju površinu, možete se i sami upustiti u borbu protiv nje odgovarajućim sredstvima iz kućne radinosti ili iz prodavnice. Pri tom, svakako morate pripaziti da koristite adekvatna zaštitna sredstva – masku za lice, gumene rukavice i zaštitne naočare.

Čišćenje bi trebalo da se obavlja uz otvoren prozor u prostoriji koja se tretira i naknadno često provetravanje, ali i uz zatvorena vrata ostalih prostorija u stanu ili kući i obavezno napuštanje tretirane prostorije koja će se provetravati u sledećim satima.

Nakon što ćete “crnu mrlju” pažljivo ukloniti mokrom tkaninom, po mogućnosti natopljenom dezinfekcionim sredstvom, očišćenu površinu poprskajte aktivnim fungicidom, ili drugim sredstvom za suzbijanje buđi. Da bi se sprečilo stvaranje “gnezda”, stručnjaci savetuju svakodnevno provetravanje makar na nekoliko minuta, posebno tokom hladnijeg dela godine kako bi se toplina, vlaga i iskorišćeni vazduh zamenili hladnim, suvim i svežim spoljnim vazduhom, a da se zidovi ne ohlade.

Uz mesto gde se uporno pojavljuje buđ korisno je smestiti električni radijator koji će grejati, odnosno isušivati mikrolokaciju tokom vlažnijeg perioda, a ako ne uspete problem da rešite sami, u pomoć pozovite stručnjake.

Kada je vlagom zahvaćena veća površina zida u dubljim slojevima, potrebno je temeljno isušivanje i sanacija koja može uključivati uklanjanje.

PRIRODNIM PUTEM PROTIV MRLJA

Medicinski alkohol

Određena sredstva protiv gljivica i buđi koja se nude na tržištu u specijalizovanim radnjama odlikuju se delotvornošću, te su, barem se tako predstavljaju, netoksična i sigurna za zdravlje svih ukućana.

Ipak, ako želite da budete sto odsto sigurni da vam ono što koristite neće naškoditi, možete upotrebiti i proizvode iz kućne radinosti. Najdelotvorniji i najpogodniji, uz oprez pri korišćenju, je medicinski alkohol etanol, dok se za nanošenje na vlažna mesta preporučuje da koristite njegovu 80-postotnu koncentraciju, jer ga već razblaži vlaga na koju se nanosi.

Druga prirodna sredstva za suzbijanje buđi i gljivica, ali ne u tolikoj meri preporučljiva, su sirćetna esencija, kao i mešavina alkohola i salicilne kiseline. Kod svih je potreban oprez pri korišćenju, kao i dobro provetravanje prostorije.loading...