PROZORSKA LEPOTICA: Pratite ovih ŠEST PRAVILA i vaše ORHIDEJE će konačno procvetati

Kada orhideja jednom procveta, cvetovi se mogu zadržati i nekoliko meseci.

Orhideja
Pixabay.com

Budući da je orhideja cvet koji domu daje notu sofisticiranosti, vredi znati svaki trik koji može pomoći da ove lepotice potraju što duže.

Na svetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, ali koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, zasigurno će dati veliku dozu prefinjenosti prostoru u kom se nalazi.

Bez obzira koju vrstu imate ove malene tajne i te kako će vam biti od koristi:

1. Ako biljku tek kupujete, kupite onu koja već ima cvetove. Bez nekog posebnog razloga, ali zašto ne biste uživali u toj privilegiji ako već imate priliku.

2. Pre nego što se odvažite na kupovinu orhideje uverite se da imate uslove za nju. Raznim vrstama odgovaraju različite temperature pa ako je na primer vaš stan jako teško zagrejati zimi, zaboravite na vrste koje traže gotovo tropske uslove. Orhideje vole i svetlo, ali ne direktnu izloženost suncu pa vodite računa i o tome koliko svetla uopšte imate u stanu i kako su vam prozori orijentisani. Najbolje će uspevati na južnim i istočno orijentisanim prozorima.

3. Koliko orhideje treba zalivati zavisi od njihove vrste, ali uglavnom bi se mogle podeliti u dve kategorije – one kojima je potrebno veoma mnogo vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna i one koje je potrebno redovno zalivati i odražavati visok nivo vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između dva zalivanja treba čekati da se zemlja potpuno osuši.

4. Orhideja treba biti posađena u supstrat koji brzo propušta vodu, ali je ipak zadržava, kao što je to slučaj s tresetnicom i plutom. Orhideje je potrebno i redovno presađivati, a kad god to budete radili, uvek koristite svež supstrat.

5. Orhideje je poželjno dohranjivati otprilike dva puta mesečno, ali ako ne vodite računa o tome kada ih dohranjujete, bolje je da to ne radite uopšte nego da preterate s dohranom.

6. Kada vam jednom procvetaju, cvetovi se mogu zadržati i nekoliko meseci, iako postoje vrste koje cvetove izgube već nakon nekoliko dana. Jednom kada biljka odbaci cvetove, možete očekivati da će ponovno procvetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine. Ako do toga ne dolazi, moguće je da vašim orhidejama fali svetla.