Pekar Dominik Ansel morao je nedavno da zaštiti ime svog kolača koji su počeli da kopiraju širom Amerike. Sve je počelo kada je pekar pokušao da napravi neku novinu i eksperimentisao sa ukusima i oblicima. Tako je nastao kronat (cronut).
Kolač koji je izazvao histeriju nije ni krofna ni kroasan, ali je spoj obe čuvene poslastice, lisnatog francuskog testa i u ulju prženog krofna testa, kremastog punjenja i slatke glazure.
Za kronat je potrebno:
– Za testo vam treba: 3/4 šolje (250 ml) toplog mleka, 1 kašika suvog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).
– A za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 do 2 kašike mleka, pavlake ili vode.
Priprema:
U većoj posudi pomešajte mleko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmešajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dosipajte i nešto više od 2 šolje brašna mešajući testo nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.
Premestite testo u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu umutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.
Kada se testo ohladilo, presipajte ga na sto na koji ste stavili brašno i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite testo puterom i presavijte na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo levu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte testo blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponovite još 2 puta da biste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, ukupno treba da ponovite postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima, ostavite testo ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.
Nakon toga, vaše testo je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrežite u krofne.
U dubokoj šerpi dobro zagrejte ulje, da bude vrelo (kao kada pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obe strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.
Ređajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomešajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.