TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Očistite čajnik od kamenca pomoću kuhinjskih namirnica

Za uklanjanje kamenca sa električnog ili tradicionalnog čajnika koristite sirće, sodu ili limunsku kiselinu.

Pixabay.com

Kamenac u čajniku neće predstavljati problem ako ga odstranite jednom mesečno.  Bez obzira da li imate električni ili tradicionalni čajnik, kamenac će se tokom vremena nakupljati na zidovima – njegov glavni uzrok je tvrda voda. Nažalost, kamenac kvari ukus kafe i čaja, pa ga vredi redovno uklanjati, npr. jednom mesečno.

U čajnik ulijte 1/2 šolje sirćeta i 1/2 šolje vode. Prokuvajte i ostavite da stoji oko sat vremena. Ne otvarajte čajnik za to vreme. Ako vaš čajnik ima veliki kapacitet, možete povećati količinu tečnosti, posebno ako se kamenac taložio u debelom sloju na zidovima. Nakon sat vremena, izlijte vodu sa sirćetom. Napunite čajnik čistom vodom, prokuvajte i sipajte. Ponovite ovo 2-3 puta. Zahvaljujući tome, rešićete se neprijatnog mirisa sirćeta.

Limunska kiselina

Prema našem mišljenju, ovo je najlakša, najbrža i najsigurnija metoda. Možda zato što je sami koristimo već duži niz godina. Sve što treba je da napunite čajnik vodom, dodate 5 kašika limunske kiseline, prokuvate i ostavite da stoji celu noć. Ujutro jednostavno izlijte vodu limunske kiseline, napunite čajnik čistom vodom, prokuvajte i ponovo izlijte. Nakon takvog tretmana čajnik će izgledati kao nov.

Soda bikarbona

Upotreba sode bikarbone za uklanjanje kamenca je dobra ideja. Nalijte malo tople vode i sipajte 2 kašike sode bikarbone na dno čajnika. Soda bikarbona će se nositi čak i sa debelim slojem kamenca na električnom grejaču.

Koka – kola

Dugo se govorilo da se čišćenje WC šolje najbolje obavlja koka-kolom. Ovaj sladak napitak se čak bori i sa rđom. Ako želite da uklonite kamenac, jednostavno sipajte koka-kolu, dolijte vodu i prokuvajte. U ovu mešavinu možete dodati i kašiku sode bikarbone.

Ako ne verujete sredstvima iz domaće kuhinje, možete kupiti gotovo sredstvo za uklanjanje kamenca, npr. u obliku vrećice za jednokratnu upotrebu. Sigurno će se nositi i sa uklanjanjem kamenca.