UNESITE DUŠU JESENI U SVOJ STAN: Uredite dom tako da što više uživate u prohladnim danima koji dolaze

Jesen je stigla, a s njom dolazi i obilje plodova i prirodne dekoracije koju možemo uneti u svoj dom. Takođe, to je vreme u kojem mnogo više vremena provodimo u unutrašnjosti svoje kuće nego što smo činili proteklih meseci pa je važno da se u njoj osećamo što ugodnije.

Pixabay.com

Uz malo mašte i vrlo malo potrošenog novca u svoj dom možete uneti dašak jeseni i tako uživati u mnogima najdražem godišnjem dobu, barem onoj njegovoj prvoj polovini.

Evo kako to možete učiniti.

1. Posegnite za prekrivačima i jastucima zagasitih boja

Nikada nije bilo lepše ušuškati se ispod ćebeta sa šoljicom čaja u rukama nego tokom prvih hladnih jesenjih večeri. A ko kaže da prekrivač i jastuci ne mogu biti u pravim jesenjim bojama?

Pritom ne morate kupovati nove ukrasne jastuke koji su vrlo često skupi, već možete na one postojeće samo staviti jeftinije presvlake ili ih čak i sašiti sami kod kuće od ostataka materijala. Poigrajte se žutim, crvenim i smeđim tonovima.

2. Zasadite jesenje cveće

Pijace i prodavnice polako su počele da se pune jesenjim biljkama u saksijama poput vresa. Upravo je vres ujedno i najčešće cveće koje se može videti na prozorima u našim krajevima tokom jesenjih i zimskih meseci, a osim što je i lekovit, značajno podiže izgled enterijera i eksterijera.

3. Dekorišite bundevama

Ništa ne govori o jeseni kao bundeve koje su počele da se javljaju na poljima, kao i na pijacama. Od onih manjih sorti koje same po sebi mogu poslužiti kao dekoracija pa do većih, upravo je ovo idealan jesenji dodatak svakom domu.

Osim što od bundeve možete skuvati ukusnu čorbu, njenu koru možete iskoristiti i kao vazu za središte stola (svakako, prethodno je morate očistiti iznutra) i ispuniti je jesenjim cvećem. One manje možete i ofarbati u svoje omiljene boje pa ih prilagoditi bojama i dizajnu svog enterijera.

4. Zamenite fotografije u okvirima

Vrlo jeftina i jednostavna dekoracija koju možete napraviti za svega nekoliko minuta je jednostavna zamena postojećih fotografija u okvirima koje već posedujte. Bilo da je reč o fotografijama s vašim uspomenama koje su fotografisane nekih od prošlih jeseni ili pak onima koje ćete pronaći na internetu i ispisati ih, ova mala promena stvoriće sasvim drugačiju atmosferu.

5. Iskoristite jesenje lišće

Na vrlo sličan način možete napraviti i sami prava mala umetnička dela koristeći ono najlepše što nam jesen nudi – lišće u crvenim, žutim i smeđim tonovima. Kao što smo nekada presovali lišće za herbarijum, tako ga možemo pripremiti i za stavljanje u ramove ili pak nasumične dekoracije po stanu. Pritom je vrlo važno da se lišće dobro osuši i da iz njega izađe sva vlaga jer će se u suprotnom zbog topline u stanu naborati, osušiti i razmrviti.

6. Dodajte rustikalne elemente

Tokom jeseni često šetamo šumama gde osim lišća možemo skupljati i grančice, žireve i druge prirodne elemente. Upravo njihova struktura i boja daju rustikalnu notu svakom domu. Uz njihov dodatak izbeći ćete sterilan izgled doma i uneti dodatnu toplinu. Možete se poigrati i drvenim predmetima poput poslužavnika za serviranje ili male drvene klupe u tamnim smeđim bojama koju možete smestiti u hodnik.

7. Upalite sveće

I na kraju, unesite u svoj dom i sveće. Bilo da posegnete za onima bez mirisa ili onima s mirisima bundeve, narandže, cimeta, čaja i drugih sličnih tonova, dolazak kući s posla biće još lepši uz ugodnu atmosferu koju stvaraju sveće. Ako ih zbog nekog razloga ne možete ili ne želite koristiti u svom stanu, posegnite za onim električnim. Osećaćete se sigurnije, a ugođaj će biti gotovo jednak.

Smestite se pod ćebence, skuvajte čaj ili vruću čokoladu i uživajte u ambijentu koji ste stvorili.loading...