Usisivač nije najbolja opcija: Kako bezbedno pokupiti slomljeno staklo?

Čak i ako ručno pokupite veće komade, oštre ivice stakla mogu oštetiti crevo usisivača.

Staklo
Foter / GabPRR / photo on flickr

Korišćenje usisivača za usisavanje polomljenog stakla može usisivaču uništiti crevo, piše “The Spruce”, pa čak i ako smo rukom pokupili veće komade, oštre ivice stakla ga mogu oštetiti. Prorez u crevu će uzrokovati da mašina izgubi svoju usisnu snagu, pa će ubrzo postati neefikasan…

Takođe, mnogi usisivači imaju pogonske glave sa četkama koje pomažu u otpuštanju prljavštine ugrađene u vlakna tepiha. Te četke mogu još više okolo da rasprše staklo, a komadići mogu i zaglaviti među dlakama četke…

Pa, kako najbezbednije ukloniti komade slatka?

Za velike komade stakla koristite metlu i lopaticu i bacite ih u debelu papirnatu ili plastičnu kesicu. Pokušajte tako da pokupite što više stakla pre nego što pređete na usisivač.

Ako imate ručni usisivač koji nema crevo, možete s njim usisati preostale komadiće stakla. Proverite pre jesu li svi filteri i posuda za prikupljanje prašine ili kesica na svom mestu, a budući da ćete verovatno raditi razbijenog stakla, dobro je nositi i zaštitu za oči, debele rukavice i čvrste cipele.

Kada završite, posudu ili filter pažljivo ispraznite u smeće, a ako usisivač ima jednokratnu kesicu, kad pokupite staklo, odmah je bacite.

Možete i ove metode da koristite…

– Položite tri lista papirnatih ubrusa i presavijte ih u kvadrat. Navlažite i pritisnite kvadrat na krhotine stakla. Staklo će se zalepiti za papirnati ubrus, pa ga samo bacite u smeće.

– Utisnite krišku svežeg hleba na krhotine stakla.

– Dok nosite rukavice oko ruke, obmotajte lepljivu traku, s lepljivom stranom prema van. Pritisnite traku na staklo, a onda je pažljivo bacite u kesu za đubre.

– Koristite lepljivi valjak za dlačice da pokupite staklo. Valjak namenjen uklanjanju dlaka kućnih ljubimaca ima jače lepilo i najbolje će pokupiti staklo.