SAVREŠAN KOMBINACIJA ILI… Šta se dogodi kada se “pomešaju” PRIJATELJSTVO i SEKS?

Dok jedni smatraju da prijateljstvo i seks ne treba mešati, drugi veruju da je to sjajna kombinacija.

Pixabay

“Prijatelji sa povlasticama” su vrlo popularan oblik modernih veza, a rezultati nedavnog istraživanja su pokazali da se čak 60 odsto Amerikanaca upustilo u takav odnos. No, šta uopšte znače prijateljstva sa povlasticama?

Na skali između neobaveznog seksa za jednu noć i romantičnog odnosa, prijateljstvo u kombinaciji sa povremenim seksualnim odnosima je negde na sredini.

Takav odnos nije baš potpuno bez emocija jer su u pitanju prijatelji koji se poznaju, dele određena iskustva i interesovanja. Sa druge strane, ne postoje obaveze u smislu planiranja zajedničke budućnosti, piše “Psychologytoday”.

Osim očiglednih prednosti kao što je seksualno zadovoljstvo, ovakva veza između prijatelja može imati dve svrhe. Može biti svojevrsna rezerva dok se nešto bolje ne pojavi, ili joj cilj može biti probni rok tokom kojeg proveravamo da li nam određena osoba uopšte odgovara i možemo li ući sa njom u “pravu” vezu.

Međutim, nakon “probnog roka” odgovor je obično “ne”, pa tako svega 10 do 20 odsto prijatelja s povlasticama se upusti u ozbiljnu vezu.

Sa druge strane, zastupljen je stav da seks uništava prijateljstvo i komplikuje odnos i da, jednostavno, posle njega više ništa nije, niti može biti isto.

Upravo to mnogi imaju na umu kada razmišljaju o upuštanju u vezu s povlasticama. Nedavna studija pokazala je kako je najveći nedostatak prijatelja s povlasticama upravo gubitak prijateljskog odnosa s tom osobom, a kao drugi nedostatak se pokazala mogućnost razvoja nepredviđenih osećanja.