Ovaj kolač neodoljivo podseća na čuvenu lenju pitu koja se obično pravi sa jabukama ili drugim voćem, ali uz čokoadno punjenje je još savršenija.
Potrebno je:
Za kore:
– 250 g brašna,
– 250 g + 1 kašika putera ili margarina,
– 1 žumance,
– 4 kašike vode.
Punjenje:
– 6 belanaca,
– 200 g šećera,
– 5 žumanaca,
– 1 kašičica vanila ekstrakta,
– 140 g tamne čokolade,
– sok od jednog limuna,
– 80 g mlevenih oraha ili lešnika,
– šećer u prahu, za posipanje.
Brzo i jefino: NAPRAVITE SAMI FONDAN od penastih bombona
Način pripreme:
Da biste napravli koru, prvo prstima sjedinite brašno i puter da dobijete mrvice, zatim dodajte žumance i vodu pa umesite testo. Testo umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
Kad se ohladilo, testo podelite na dva dela, tanko razvaljajte i jedan deo stavite na dno namašćene tepsije.
U velikoj posudi mutite belanca mikesrom dok ne postanu čvrsta, zatim dodavajte šećer i nastavite sa mućenjem pa dodajte i jedno po jedno žumance, vanila ekstrakt, čokoladu koju ste ranije otopili ili naribali te limunov sok i orahe. Dobijeni nadev sipajte preko prve kore u tepsiji, prekrijte drugom korom i pecite u rerni zagrejanoj na 175C, 30 minuta.
Pre posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.