Ovaj italijanski specijalitet neće vam oduzeti mnogo vremena, ali će svakako obradovati sva vaša čula.

 

Potrebno:

  • testo za lazanje
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • pola šolje brašna
  • 1 kafena kašičica soli
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 1 1/2 šolja mleka
  • 4 šolje rendanog mocarela sira
  • 1 šolja rendanog parmezana
  • 1 kafena kašičica suvog bosiljka
  • 1 kafena kašičica suvog origana
  • 1/2 kafene kašičice bibera
  • 2 šolje rikota sira
  • 2 šolje kuvanog pilećeg mesa seckanog na kockice
  • 300g zaleđenog spanaća, seckanog i proceđenog
  • 1 kafena kašičica svežeg seckanog peršuna
  • 1/4 šolje rendanog parmezana – za posipanje

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 175°C. Skuvajte testo po uputstvu na pakovanju, ocedite i isperite hladnom vodom.

U šerpi na srednje jakoj vatri prodinstajte crni luk na maslinovom ulju, pa dodajte beli luk. Potom sipajte pileći bujon, mleko, so i pomešajte dobro. Dodajte brašno i smanjite vatru pa kuvajte dok ne počne da ključa. Dodajte dve šolje mocarele i 1/4 šolje parmezana. Dodajte bosiljak, origano i biber, isključite ringlu i sklonite šerpu.

Sipajte trećinu sosa na dno pleha, pa stavite jedan sloj testa. Na njega stavite rukotu pa piletinu. Složite još jedan sloj testa, na njega sipajte sos, pa stavite spanać i preostale dve šolje mocarele i 1/2 šolje parmezana. Stavite i poslednji sloj testa, pa ga prelijte sosom. Pospite peršunom i parmezanom.

Pecite 35-40 minuta u zagrejanoj pećnici.