SAVRŠENO OPRAN I OSUŠEN VEŠ TRI PUTA BRŽE! Mali trikovi koji štede i vreme i živce

Kada peremo odeću, većina nas jednostavno sledi uputstva sa kutija praška za veš i neke ustaljenje navike, no uprkos tome neretko se desi da veš iz mašine ne izađe savršeno čist i mirišljav.

Peskiri
Pixabay.com

Odgovor na to dala je Šenon Luš, australijski guru za kućne poslove, koja savetuje da pre svega obratite pažnju na to koliko praška u stvari stavljate. Suprotno popularnom mišljenju da više praška znači i čistiji veš, ona tvrdi da je ključ zapravo u manjoj količini praška!

– Deterdžent je proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, i ne samo to – veš nakon takvog pranja može i brže da se zaprlja- ističe ovaj ekspert za čišćenje.

– Znate zašto vaši peškiri postaju neprijatni i tvrdi posle pranja? Zato što se koristili previše deterdženta na bazi masti, koji se lepi za tkaninu i sušenjem se zagreva. Uporediću to sa maslacem u vrelom tiganju – on se istopi , ali kada se ohladi ponovo se stvrdne. Tako je i sa peškirom, oni izađu iz mašine lepi i paperjasti, ali dan kasnije ponovo su ofucani i grubi- ističe Šenon.

Ona je otkrila i pravilo za količinu praška koja vam je potrebna: ako se u vašu mašinu deterdžent sipa u pregradu sa prednje strane dovoljno je da stavite tek osminu preporučene doze! Kod mašina koje se pune odozgo potrebno je staviti četvrtinu doze napisane na kutiji!

Šenon je takođe otkrila i četiri najbolja saveta za pranje veša!

U svako pranje dodajte dve kašike sode bikarbone i dve kašike belog sirćeta

Preskočite upotrebu omekšivača

Upotrebite manje praška nego što stoji na kutiji

Ako imate mašinu za sušenje, zajedno sa gomilom veša stavite i jednu čistu pamučnu krpu

Sirće za najbolje rezultate

Za najbolje rezultate prilikom pranja, ne preskačite korak 1! Uvek dodajte dve kašike sode bikarbone i dve kašike belog sirćeta, Šenon tvrdi da će to omekšati veš, da ne ostavlja miris i da čini da se mokra odeća osuši tri puta brže.