Saznajte sudbinu: Otkrijte koje ste drvo prema verovanju drevnih Kelta

Da bismo odoleli burama života, moramo biti dobro ukorenjeni u svoju ličnu snagu, vrline i vrednosti. Poslušajte stare Kelte – zamislite da ste drvo i otkrijte koje kvalitete nosite zapisane u svojim korenima.

Priča se da u Grčkoj postoji hiljadugodišnji hrast srastao s jednako toliko drevnom lipom. Dva predivna i snažna stabla nekada su bila muž i žena, srećni bračni par. Jednom su u njihov skromni dom prerušeni u lutalice došli Zevs i Hermes.

Ne znajući da imaju posla s bogovima, Filemon i Baukida nesebično su ugostili došljake i velikodušno im ponudili sve što su i sami imali. Kao nagradu za njihovu dobrotu bogovi im odlučiše ispuniti jednu želju. Budući da su se silno voleli, Filemon i Baukida poželeše da umru zajedno kako nijedno od njih ne bi moralo da pati zbog gubitka najveće ljubavi.

Bogovi su njihovu kućicu pretvorili u hram, a kad je došlo njihovo vreme, Filemon i Baukida zagrljeni su gledali kako se njihova tela pretvaraju u stabla, grane, lišće. Prošaptali su “zbogom, ljubavi” i ostali zagrljeni u večnosti kao hrast i lipa.

Ova romantična priča iz grčke mitologije ohrabruje nas da istrajemo u ljubavi.

Breza – stvaralac
24. 12. – 20. 1.
Breza je prvo stablo koje prolista nakon zime. Ona simbolizuje obnavljanje. Ako ste rođeni kao breza, baš poput nje stremite svetlosti, svim se silama trudite da dosegnete željeni cilj. Verujete da ga možete ostvariti radom. Dobar ste organizator, odlučni ste i otporni. Znate da motivišete druge, u krizi ste smireni, pa se drugi rado prepuštaju vašem vođstvu. U svako okruženje unosite vedrinu i lepotu, šarmirate svojom duhovitošću.
Slaže se sa: vinovom lozom, vrbom i jovom.

Oskoruša – idealista
21. 1. – 17. 2.
Vaša je najizraženija crta, ako ste rođeni pod zaštitom oskoruše – individualnost. Vaš je um aktivan i vrlo inovativan, pravi ste idealista. Nestrpljivi ste kad morate da poštujete besmislena pravila, mrzite ograničenja. Vaš slobodoljubivi duh uvek će vas gurnuti u prvi plan i, hteli vi to ili ne, naći ćete se u ulozi vođe. Odugovlačite s preuzimanjem porodičnih obaveza jer cenite ličnu slobodu. Slaže se sa: bršljanom, glogom i lešnikom.

Jasen – očarava
18. 2. – 17. 3.
Drvo od kojeg su druidi izrađivali svoje štapove sjedinjava stvarni i duhovni svet. Vama će podariti dvojaku prirodu. Vaš sanjarski duh često vas odvodi u svet mašte. Uprkos tome, znate da ostanete praktični i ispunite sve zahteve svakodnevnice. Vrlo ste inteligentni i znatiželjni, spontani i veseli. To vas čini uverljivim govornikom koji će očarati svojim znanjem i maštom. Sjajan ste ljubavnik i brižan roditelj.
Slaže se sa: vrbom, trskom, hrastom, glogom, bršljanom i zelenikom.

Jova – istraživač
18. 3. – 14. 4.
Jova kao vaše pokroviteljsko drvo opisuje vas kao nemirnu i naglu osobu, uvek spremnu da istražuje nove oblasti. Krasi vas hrabrost i energičnost, ali ponekad ste nagli i nepromišljeni, odlučni u tome da radite sve po svome. Verujete u sebe i znate kada možete da rizikujete. Uporan ste radnik. Ne volite rasipanje, prezirete površnost. Vi ste jednostavna osoba, a u ljubavi se predajete potpuno i strasno.
Slaže se sa: brezom, zovom, glogom i hrastom.

Vrba – posmatrač
15. 4. – 12. 5.
Ako ste rođeni u periodu vrbe, pomalo ste tajanstvena osoba vrlo istančanih čula. Izrazito ste kreativni, intuitivni i inteligentni. Duboko u sebi razumete cikluse, lako prihvatate promene jer znate da se sve vrti u krug i ponovo vraća. To vam daje dar strpljivosti. Stidljivo pokazujete svoje bogate mogućnosti, radije posmatrate i učite. Porodica vam je na prvom mestu. Potpuno ste predani i verni u ljubavi.
Slaže se sa: brezom i bršljanom.

Glog – strastven
13. 5. – 9. 6.
Oštro trnje gloga služi kao štit. Ako ste rođeni u periodu gloga, svojim ćete odbrambenim ponašanjem stvoriti drugačiji utisak od onoga što stvarno jeste. Imate neiscrpan stvaralački dar i vatrenu strast. Rečiti ste, nadareni izvođač velikog prirodnog šarma. Tražite stalna uzbuđenja jer vam obične stvari brzo dosade. Znate da slušate druge, a vaš zapanjujući uvid i zdrav humor čine vas dragocenim partnerom.
Slaže se sa: jasenom, oskorušom, jovom i lešnikom.
Hrast – stabilan
10. 6. – 7. 7.
Slaže se sa: jasenom, bršljanom i trskom.

Zelenika – vladar
8. 7. – 4. 8.
Zimzelena zelenika s grozdom crvenih bobica krasila je kraljevske glave, odbijala neprijatelja pa su je nosili i ratnici. I vi ste plemenitog duha, blistavog uma i kraljevskog dostojanstva. Lako prihvatate izazove i nadilazite teškoće spretno i taktično. Imate odličan smisao za posao pa se uvek nađete među predvodnicima, mada biste najradije samo pomagali drugima. U ljubavi ste zaštitnik i oslonac svom partneru.
Slaže se sa: jasenom i zovom.

Lešnik znalac
5. 8. – 1. 9.
Kelti su jeli lešnike kako bi stekli čarobne veštine i znanje. Lešnik kao vaše drvo simbol je analitičkog uma, izvanrednog pamćenja i sposobnosti prenošenja znanja. Nadahnut ste učitelj, uvek ste dobro obavešteni i posvećujete pažnju detaljima. Umetničkoj crti koju posedujete uvek ćete dati praktični izraz. Iskreni ste i brižni u ljubavi, ali ponekad svojom brižnošću gušite one koje volite.
Slaže se sa: glogom, oskorušom i vinovom lozom.

Vinova loza – prefinjena
2. 9. – 29. 9.
Vinova loza teško je uspevala u hladnoj severnjačkoj klimi, pa je tražila velik trud i negu s neizvesnim rezultatom. I vaša je narav promenljiva, nepredvidiva. Spolja ste autoritativni, visokih standarda, ali ste iznutra često neodlučni i samokritični. Vaš je dar da sagledate obe strane svakog problema i podjednako saosećate. Imate prefinjen ukus i skloni ste luksuzu. Zbog vašeg šarma i poze opraštaju vam hirovitost.
Slaže se s brezom i lešnikom.

Bršljan – nezaustavljiv
30. 9. – 27. 10.
Bršljanu je potrebna čvrsta struktura koja će poslužiti njegovom usponu. On je simbol odlučnosti i snage. Vaša je najdragocenija osobina sposobnost da nadrastete sve prepreke. U tome će vam pomoći oštroumnost, saosećajna narav i odanost. Vaši su koreni duboki, što vas čini stabilnom osobom, a duhovnost vas bodri u teškim vremenima. Zbog vedrog duha i ljubaznog ophođenja imate mnogo prijatelja koji su vaš oslonac.
Slaže se sa: hrastom i jasenom.

Zova – tragač
25. 11. – 23.12.
Zova je bila sveto drvo vilinskog sveta. Ako je vaše drvo zova, posedujete slobodoljubivu narav koja ne voli rutinu. Nemirni ste i energični, u stalnoj potrazi za izazovima. Neretko se događa da vas pogrešno procene kao osobenjaka pa delujete povučeno uprkos svojoj otvorenoj naravi. Brižni ste prema drugima i spremni da pomognete. Uvek ćete reći istinu, čak i po cenu da nekoga povredite.
Slaže se s jovom i zelenikom.

Trska – čuvar tajne
28. 10. – 24. 11.
Druidi su verovali da je trska drvo, zbog gustog i dubokog korenja. Od trske su se pravila pera za pisanje, pa je postala simbol mudrosti i učenja. Ako je trska vaše drvo, s lakoćom znate prodreti u samu srž stvari pa vas smatraju čuvarom tajni. Zračite snažnim ličnim magnetizmom koji izvire iz vašeg snažnog karaktera, upornosti i neustrašivosti. Dobar ste vođa, brižni i strastveni u ljubavi, ali skloni ljubomori, piše “Sensa”.
Slaže se sa: hrastom i jasenom.