Sećate se hita “AMENO”? Otkrivamo ŠTA ZNAČE STIHOVI OVE PESME! (VIDEO)

Era - Ameno
Printscreen

"Ameno" je pesma nju-ejdž muzičkog projekta Era iz Francuske.

 

Era, odnosno +eRa+ (Enminential Rythmn of the Ancestors), projekat je francuskog kompozitora Erika Levija i Gaja Proteroua.

Njihov prvi album koji se zove “Era” objavljen je 1997. godine i doživeo je svetski uspeh, najviše potpomognut singlom “Ameno“, rađenim u saradnji sa Engleskim kamernim horom. Prodat je u šest miliona primeraka i tako je ušao u istoriju kao francuski album koji je najviše izvožen u inostranstvo. Koliko je ova pesma potpomogla uspeh projekta govori i činjenica da je ukupno do sad +eRa+ prodala 12 miliona primeraka – dakle, sav njihov rad u poslednjih 20 godina vredeo je koliko taj prvi neponovljivi album.

Keltski duh u kojem je sniman spot, prelepe dame koje se bore protiv vitezova, braneći premladog kraljevića, jaka svetlost i duboka tama… Kompletna bajka potpomognuta je horskim pevanjem i mističnom muzikom.

Sam tekst pesme podseća na latinske napeve, međutim – verodostojno značenje je nemoguće otkriti. Proterou je “Ameno” pisao na pseudo-latinskom, na jeziku koji samo zvuči kao latinski, a zapravo reči koje su njime ispisane nemaju apsolutno nikakvo značenje.

Ipak, fanovi Ere godinama su istraživali sve moguće opcije i uspeli su da sastave tekst koji bi mogao da bude prevod ovog slavnog hita, na osnovu toga što neke reči pesme podsećaju na izraze u latinskog.

Prenosimo vam taj prevod, podsećajući vas da ne postoji zvanična potvrda da pesma zaista “ide” tako.

Vodi me unutra, upij me, vodi me,

Otkrij me, krijući, uzmi me

Otkrij nepoznate znake, otkrij ih

Reci mi, reci da je otkriven ratni duh mučenika

Imitiraj nepoznate znake

Otkrij tišinu, otkrij, uzmi me

Otkrij vojnika, vodi me, otkrij, uzmi meloading...