SEĆATE SE “LJUBAVNOG ŽIVOTA BUDIMIRA TRAJKOVIĆA”? Ovo je tužna životna priča lepotice u koju se Buda zaljubio!

Ljubavni život Budimira Trajkovića
YouTube Printscreen

Svi se dobro sećaju porodice Trajković koja gradi mostove. Prvo je to bio deda, zatim sin, a onda je tu tradiciju trebalo da nasledi Budimir. Planove porodice kvari jedna plavokosa Mirjana u koju se Buda zaljubluje do ušiju. Ovo bi ukratko bio siže filma "Ljubavni život Budmira Trajkovića", ali malo je poznata sudbina glumice Marine Nemet koja je usled teških zdravstvenih problema preminula 2010. godine.

 

Sa svega 17 godina kročila je ispred kamera i odmah dobila glavnu ulogu u čuvenom filmu “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, ali sudbina se poigrala sa Marinom Nemet koja je pretila da postane velika zvezda tadašnje Jugoslavije.

 
Supruga režisera Vatroslava Mimica prepoznala je njen talenat za glumu još u osnovnoj školi, kada je poziva da u Zagrebu glumi jednu od uloga u njegovom novom filmu. Tada je mislila da je sve to prolazna avantura, ali ipak nije bilo tako. Došla je na film i tamo ostala.

Ipak, nakon što je snimila prvu veliku glavnu ulogu u životu, Mirijanu u pomenutnom filmu, nastala je pauza i nije glumila nigde. Više od deceniju je nije bilo ni u jednom filmu ni pozorištu, a onda se sa skoro trideset godina ponovo vratila pred kamere. Jednom prilikom su je upitali da li je zadovoljna svetom kinematografije i uloga koje je tumačila.

Nisam. Kada je film u pitanju, ja se ne zadovoljavam da igram samo žene- objekte; želim da tumačim kompletne osobe, ženske likove. Likove koji po svojoj koncepciji idu u – dubinu. Žena se na našem filmu većinom iskorišćava kao objekat. Nema pravih ženskih likova – rekla je ona.

 

Tu pauzu iskoristila je kako bi završila Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu, gde je 1985. godine diplomirala. Nakon što je nekoliko puta pokušala da dobije angažman u dramskom pozorištu “Gavella” uspela je tek 1991. godine i tada postaje stalni član. Nizala je brojne uloge u serijama i filmovima i to uglavnom u Hrvatskoj.

Tokom 2006. godine razvodi se od supruga glumca Slavka Brankova sa kojim ima ćerku Tenu za koju je govorila da je njen najveći uspeh. Samo nekoliko meseci kasnije dobija informaciju da je njen suprug preminuo u 55. godini života, u trenutku dok njena mezimica ima samo dvanaest godina.

Marina i Slavko ostali su u prijateljskim odnosima nakon razvoda. Ali, on nije želeo da govori da ima karcinom, već je to vešto skrivao od svih do trenutka dok nije legao u bolničku postelju. Naime, njemu su lekari konstatovali da ima karcinom pluća, a usled teškog stanja mesec dana pre smrti bio je hospitalizovan u bolnici, gde je i preminuo. Marina je jako teško podnela njegovu smrt, te je u pozorištu napravila kraću pauzu kako bi uspela da se opravi.

Jednom prilikom na brojne pozive novinara, glumica je na pitanje novinara kako se oseća poručila sledeće:

Čitam, uživam u proleću i čekam nešto značajno da mi se dogodi – rekla je Nemetova koja je bila skrhana bolom zbog preminulog supruga.

 

Četiri godine kasnije Marina saznaje da boluje od teške bolesti. Karcinom dojke nije joj dozvolio da nastavi sa svojim umetničkim stvaralaštvom. Imala je jake glavobolje, koje su bile praćene velikom slabošću, mučninama i jakim bljeskom ispred očiju, te je odlučila da potraži pomoć lekara.

Sredinom 2010. godine Marina je sasvim slučajno na rutinskom pregledu saznala da boluje od zloćudnog tumora, a lekari za nju nisu imali dobre prognoze. Ubrzo je usledila operacija koja je trebalo da bude spas Nemetovoj, ali život je drugačije režirao poslednje scene njenog života. Nakon što je izašla iz bolnice, koleginice iz pozorišta odigrale su predstavu “Tartuffe”, a sav novac zarađen od prodaje ulaznica darovali su svojoj kolegnici.

Na predstavi se pojavila kako bi se zahvalila kolegnicama, ali to je ujedno bilo i poslednje njeno pojavljivanje u javnosti. Bolest je bila jača i 11. decembra 2010. godine izgubila je bitku sa karcinomom u 50-oj godini života.