Zvali su ga beogradski Elvis Prisli. Bio je otelotvorenje rokenrola u doba kada se menjao svet.

 

Negde u glavi sada vam svira čuvena melodija iz serije “Grlom u jagode“, vidite Zvezdine terene na Kalemegdanu, igranke, devojke u suknjama sa žiponima, frula pantalone, zalizane kose… i njega, Mileta Lojpura – legendu beogradskog rokenrola.

 Milan Mile Lojpur do prve gitare (crvenog gibsona) došao je 1945. godine kada je njegov otac dao sovjetskim vojnicima litru kukuruzovače u zamenu za instrument.

Ovaj čuveni muzičar bio je prvi koji je spojio folk i rok muziku. Naime, Mile je pričao u intervjuu sa čuvenim rok novinarom Petrom Janjatovićem o tome kako je nastala njegova popularna pesma “Šumadijski tvist“.

Tokom nastupa na terasi “Mulen ruž” u Rovinju, Miletu je u glavi sinuo tekst… Pevao je i malo-malo pa se okretao da zapiše pesmu.

Tokom skoro 40-godišnje karijere Lojpur je snimio samo dve pesme – “Šumadijski tvist” i “Kada je Mile Lojpur svirao”.

Pričao je da je u Rovinju pravio urnebes tim hitom, jer su dolazili političari i predsednici sindikata sa celog hrvatskog primorja da čuju čuveni “Šumadijski tvist”.

Podsetimo se vrhunskog teksta ove pesme, a potom poslušajte i duet koji je pokojni Lojpur snimio sa Prljavim inspektorom Blažom i Inspektorima.

Šumadijo rodni kraju, twist, twist
U tebi je k’o u raju, twist, twist
Četri konja debela, twist, twist
Ta prešla preko Begeja, twist, twist
Dođi mala u Mulen Ruž, twist, twist
Pa da vidiš šta je muž, twist, twist
Curo moja, lezi pored jarka, twist, twist
Da pravimo Kraljevića Marka, twist, twist
Ako nećeš ti pošalji priju, twist, twist
Da pravimo Musu Kesedžiju, twist, twist