Sećate se ruskog dečka Keri Bredšo iz “SEKS I GRADA”? Još uvek OSVAJA SCENE sveta, a posebno mesto u srcu čuva za BEOGRAD

Ovih dana u Beču se govori o predstavi “Brodski/Barišnjikov“! Komad je na programu polovinom marta u čuvenoj Sali E u okviru bečkog Muzejskog kvarta, a ulaznice za tri izvođenja su za samo nekoliko sati rasprodate! Ova predstava u režiji popularnog litvanskog reditelja Alvisa Hermanisa i u izvođenju apsolutnog baletskog super stara Mihaila Barišnjikova, dogodila se pred beogradskom publikom pre skoro dve godine!

Wikipedia/Saeima

Bilo je to u proleće, 2017 godine, u okviru 14. Beogradskog festivala igre! Barišnjikov je pred prepunom salom Pozorišta na Terazijama, takođe tri puta igrao predstavu o Nobelovcu Brodskom! Ovo je još jedna potvrda je je Beogradski festival igre danas jedna od najznačajnijih manifestacija u Evropi!

“Brodski/Barišnjikov” je predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama laureata Nobelove nagrade, Josifa Brodskog, u izvođenju Mihaila Barišnjikova. Emotivno putovanje u dubine visceralnih i složenih kompozicija pesnika, režirao je čuveni letonski reditelj Alvis Hermanis.

U izvedbi na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, Barišnjikov recituje izbor dirljivih i elokventnih radova svog dugogodišnjeg prijatelja. Njegova suptilna fizikalnost prenosi publiku u Hermanisovu viziju unutrašnjeg sveta Brodskog.

Glas Barišnjikova je prelep, i on ga raspoređuje istovremeno u punoj i suptilnoj meri. I kao što znamo, od početka njegove američke karijere, on je glumac silne širine. U ovom komadu, on je takođe brilijantan pantomimičar – ponekad drhtavi leptir, ponekad kabuki glumac, a ponekad čovek u zastrašujućem zagrljaju smrti.