Sedam sigurnih pokazatelja da vaš brak NIJE SREĆAN kao što ste mislili

par
pixabay

Evo nekih signala da vaš brak nije baš toliko srećan koliko vam se čini.

 

Od toga da ste preterano privrženi jedno drugom, do toga da imate “alternativne” partnere, evo znakova da niste srećni u braku koliko vam se naizgled čini.

Pre nego što utvrdite da li je vaš brak možda nesrećniji nego što ste mislili, imajte na umu da većina ovih problema može da se reši, tako da nema potrebe da paničite ukoliko se ispostavi da neke od ovih stvari opisuju vaš odnos.

Na početku ste bili previše privrženi

To što su na početku braka prijatelji bukvalno morali da vas razdvajaju jer niste hteli da mrdnete jedno od drugog, nije baš dobro za vaš brak.

Psiholog Ted Hjuston pratio je 13 godina 168 parova od dana njihovog venčanja. On i njegov tim su uradili nekoliko intervjua sa tim parovima u toku trajanja studije, a rezultati su prilično fascinantni.

Parovi koji su se razveli posle sedam ili više godina braka, na početku su bili gotovo bolesno privrženi jedno drugom i tu privrženost su prikazivali za trećinu više od parova koji su duže ostali u srećnom braku – saopštio je Hjuston.

Parovi čiji brakovi počinju romantičnim blaženstvom uglavnom su skloniji razvodu jer je takav intenzitet gotovo nemoguće održati. Verovali ili ne, brakovi koji počinju uz manje ‘holivudske romanse’ imaju više šanse da opstanu u budućnosti – sumira on.

Jedno od vas se u svađi povlači

Nije dobar znak ako jedno od partnera odbija da govori prilikom konflikta.

Studija sprovedena 2010. godine pokazala je da povlačenje jednog od supružnika tokom svađe može da bude znak da par ima veće šanse da se u nekom trenutku razvede. Taj zaključak donet je na osnovu intervjua sa oko 350 bračnih parova.

U međuvremenu, 2014. je sprovedena studija koja sugeriše da parovi koji se ponašaju prema ovom obrascu, gde jedan partner zapravo pritiska drugog, a zauzvrat dobija tišinu, manje srećni u vezi.

Vodeći autor te studije Pol Šrod kaže da je teško razbiti takav obrazac ponašanja jer oboje partnera smatraju da je druga strana problem. U tom slučaju, trebalo bi da razmislite kako vaše ponašanje doprinosi problemu i da pokušate da razgovarate drugačije.

Ne mislite na partnera kada ste razdvojeni

Za potrebe istraživanja sprovedenog 2007. godine u kojem je učestvovalo oko 300 bračnih parova, odgovarali su na pitanje o svojoj vezi i koliko su zaljubljeni u partnera.

Rezultati su pokazali da određene karakteristike veze imaju veze sa jačim osećajem zaljubljenosti. Jedno otkriće je posebno interesantno: što ljudi više misle o svom partneru kada su razdvojeni, to su više zaljubljeni.

Pored toga, studija sprovedena u Njujorku pokazala je da, ako vam je teško da se koncentrišete na nešto drugo dok mislite o svom partneru, to znači da ste veoma zaljubljeni.

Ne provodite vreme odvojeno sa prijateljima

Daje stebi priliku da mislite na svog partnera dok ste razdvojeni. Psiholog Eli Finkel smatra da mnogi savremeni parovi imaju prevelika očekivanja od braka.

Očekujemo da nam partner bude ljubavnik, srodna duša, najbolji prijatelj, terapeut, i još mnogo toga. Realno je da ćemo se razočarati.

Alternativa je zato da imate svoje prijatelje, kolege i članove porodice koji mogu da popune te “rupe” u vašoj vezi. Provodite malo vremena sa njima, a ne samo sa partnerom i tako ćete biti zadovoljniji i ljubavnim životom.

Mislite da imate “alternativnog” partnera

Ako mislite da ćete možda biti srećniji u vezi sa nekim od svojih prijatelja i da bi ta osoba volela bude u vezi sa vama… možda ste u nevolji.

Za potrebe jedne studije, volonteri su odgovarali na pitanja o tome koja im je najbolja alternativa sadašnjoj vezi, najbolja zamišljena alternativa i koliko bi lako mogli trenutnog partnera da zamene nekim drugim.

Ispostavilo se da su učesnici koji su imali poželjnu, bilo realnu ili zamišljenu, viziju alternativnog partnera i koji su mislili da lako mogu da zamene trenutnog partnera, bili manje skloni da tri meseca kasnije ostanu u istoj vezi.

Interesantno, nova studija objavljena 2018. godine pokazala je da većina mladih parova ima “zaleđinu” u vidu alternativnih partnera. Istraživači to pripisuju dostupnosti tehnologije i društvenih mreža, zahvaljujući kojima nam je lako da ostanemo u kontaktu sa poznanicima ili bivšima ljubavima.

Insistirate na tome da ste jedno drugom balans

Suprotnosti se možda i privlače, na početku, ali kasnije najčešće postaju kamen spoticanja u vezi ili braku.

Terapeut za parove Rejčel Suzman dala je primer para gde je jedan partner veoma društven, a drugi bi uvek radije ostao kod kuće. “Na početku, oni mogu da uživaju u tome jer na neki način dopunjuju jedno drugo i predstavljaju balans, ali vremenom svako poželi da više ide svojim putem, a da manje sklapa kompromise”, kaže ona.

Vaše vrednosti su potpuno drugačije

Ako niste na vreme razgovarali o važnim pitanjima, poput toga da li želite decu, to je potencijalni problem za vašu vezu.

Piter Pirson, psiholog za parove i osnivač Instituta za parove, kaže da je za srećnu i uspešnu vezu ključno da nađete nekoga sa kim delite iste vrednosti.

Ipak, on ističe da se vrednosti razlikuju od interesa. Ako vi, na primer, volite da idete na koncert, a vaš partner to ne voli, verovatno imate prijatelja koji bi na koncertima mogao da vam pravi društvo.

Ali, ako ste, na primer, opsednuti karijerom i novcem, a vaš partner želi skromnu kuću i veliku porodicu, Pirson upozorava da će vaša veza/brak vrlo izvesno naići na probleme.loading...