SEJŠELSKA KUHINJA: Tradicionalna KREOLSKA HRANA – raj za oči, slast za telo i lek za organizam

Sejšelska ostrva su poznata po mnogim stvarima. Na samom vrhu liste najvećeg broja turista bile bi plaže, što je sa tirkiznom toplom vodom, biserno belim peskom i palmama sasvim opravdano. Još jedna stvar u koju se većina posetilaca ovog ostrva zaljubi je sejšelska hrana. I za to postoji dobar razlog!

Promo

Od sveže ulovljene ribe do lokalno uzgajanog voća, od karijem začinjenih do slatkih prženih banana, tu je ponešto za svačiji ukus. Ovde, po nekom posebnom redosledu, dati su neki tradicionalni sejšelski specijaliteti koje bi trebalo da isprobate kada posećujete ostrvo.

TRADICIONALNA SEJŠELSKA HRANA

Tropsko ostrvo
pixabay.com
  • SVEŽA RIBA NA ŽARU

Sejšeli su utočište bezbroj tropskih vrsta riba koje će vam lokalni ribari prodati bilo na tržnici u Viktoriji ili pored puta sveže iz čamca. Slušajte zvuk školjke koja se pali – tradicionalan znak da je riba upravo donesena na obalu. Jedan od najpopularnijih načina pripreme ribe je na roštilju, a često na spaljenoj kokosovoj kori, što ribi daje specifičnu aromu i ukus. Obično je priprema ribe minimalna – samo mali proprezi sa strane ispunjeni belim lukom, čilijem i đumbirom – a zatim pečena do savršenstva. Barakuda je odlična u ovom stilu.

  • SLANA RIBA

Slana riba, ili Pawon Sale, kako to meštani nazivaju, danas je manje uobičajena nego što je nekad bila, ali je još uvek dostupna ako znate gde da tražite. Ponovo, nedostatak hlađenja sve do kraja XX veka značio je da je očuvanje hrane izazov, tako da su za održavanje jestivih proizvoda korišćene sve vrste tehnika čuvanja, uključujući kiseljenje i soljenje.

Slana riba je u velikoj meri ono što biste zamislili – riba je slobodno prelivena solju, a zatim ostavljena da se osuši na Suncu. Kada je želite skuvati, potopite je na neko vreme, isušite deo soli, a zatim je upotrebite na način na koji želite. Nećemo vas lagati – to je ono što se može opisati kao stečeni ukus. Ukus je istovremeno i neverovatno riblji i neverovatno slan. Ako volite inćune, verovatno ćete biti u oblacima.

Ako mrzite inćune… pa… možda da pre probate kari. Postoji mnogo načina na koje se može poslužiti posoljenariba, ali apsolutni  klasik mora biti Raugay. To je u osnovi samo baza od paradajza i luka sa dosta belog luka, đumbira i čilija, pržena, a zatim servirana sa pirinčem. Još jedna odlična opcija je imati kokosov kari.

  • KOKOSOV KARI

Kari je najčešće spremano jelo na Sejšelima. To je zaista jelo koje obožava svaki stanovnik Sejšela. To bi moglo biti u vezi sa istorijom ostrva – struja je stigla dosta kasno –  pa su začini korišćeni kao konzervans. Kakav god da je razlog, kari, često baziran na masala začinima, kari lišću, ljutom čiliju i puno sveže napravljenog kokosovog krema, je glavni sastojak specijaliteta.

Sastojci se razlikuju, nekada su jaretina i meso šišmiša bili glavni, danas se teško nalaze. Umesto toga, piletina i riblji karijii će verovatno biti na vašem tanjiru. Kari sa hobotnicom je lokalni specijalitet Sejšela i svakako bi trebalo da ga probate. Uživajte, ali budite oprezni jer se na Sejšelima obožava ljuti kari.

Promo
  • LEĆA

Često jelo koje se zaboravlja pomenuti, ali kritična komponenta tradicionalne sejšelske kari gozbe je skromna leća. Na Sejšelima su crvena leća popularna sorta, a služe se kao prilog mnogim jelima. Često se dugo kuvaju sa belim lukom i đumbirom, a rezultat je prilično žuta pasta. Ovo možda ne izgleda ukusno, ali jeste veoma ukusno.

  • SVE SA BANANOM

Sejšeli su, po poslednjem popisu, dom za bar 23 vrste banana. Od sitnih slatkih do divovskih banana koje treba kuvati, ukusa i veličina je na pretek. Jednom kada probate i otkrijete sasvim novu vrstu banane, zapitaćete se kako ste se do sada nosili sa oskudnom ponudom ovog voća u supermarketima kod kuće.

Banane se koriste kao ključni sastojak u brojnim jelima, naročito u desertima. Banane pržene sa šećerom i maslacem što rezultira ogromnom količinom lepljive karamele – možda i najomiljeniji način spremanja ovog voća na ostrvima. Banane koje se peku sa kokosovim mlekom i šećerom su klasik, tzv. Banann Ladob. Takođe, možete pronaći i flambirane banane sa rumom ili rakijom, pržene kao čips. Ukusne su u svakom pogledu!

  • KOBASICA RAUGAY

Jelo na bazi kobasice (kao što ime kaže) u sosu od paradajza i luka, a  obično sadrži i beli luk, đumbir i čili. Tajna fenomenalne kobasice je ipak sama njena vrsta. Idealno, ovo jelo sa lokalnom grubo rezanom kobasicom. Ovo je pomalo nalik na toskansku kobasicu u teksturi, ali mnogo slanije, i daje jelu jedinstveni pečat. Raugay takođe može imati i druge sastojke.

Promo
  • BREADFRUIT

Neverovatan sastojak hrane, zamislite ga kao ogroman krompir u smislu fleksibilnosti spremanja hrane. Možete da ga kuvate, pečete, gnječite i pržite. Može se kuvati u kokosovom mleku i šećeru kao desertna opcija, a “ladobe”je klasični sejšelski desert.

Daleko najbolji način da jedete ovaj hleb je da ga ispečete na vatri od kokosove ljuske, ostavite ga tako 45 minuta, a kada korica postane ugljenisana, ispuckajte je kako biste otkrili kremasto belo meso ispod. Tradicionalno, hleb biste pripremali sa svinjskom mašću, solju, ali danas je maslac i više nego prihvatljiva zamena. I ne zaboravite kreolsku izreku – Ako si jeo hleb na Sejšelima, sigurno ćeš se vratiti na ostrva!

  • DIMLJENA RIBLJA SALATA

Kao što već pretpostavljate, vode Sejšela obiluju ribom. Jedan popularan i tradicionalan način očuvanja ribe, naročito pre dolaska rashladnih uređaja, bilo je dimljenje ribe. Dimljena riba ima divan ukus, a naročito u hladnoj salati. Salata semože poslužiti uz raznovrsno povrće sa dresingom, a riba je obično veća sa tamnijim mesom, poput sabljarke, morske ribe ili tune. Takođe je popularno upotrebljavati nezrele plodove, kao što su mango ili papaja, u salati, što joj daje neobičan ukus.

  • TRADICIONALNI SATINI

Na Sejšelima je “satini” vrsta salate koja se sastoji od fino isceđenih sastojaka. To se obično radi sa nezrelim plodovima, kao što su papaja ili zlatna jabuka, i pomešani sa začinimai lukom. Takođe, može da sadrži dosta čilija, pa se pričuvajte! Satini se može napraviti i sa ribom, i obično će biti žućkasta sa kurkumom i izgledati kao fino mleveno meso. Zemljani kokos je još jedan popularan sastojak satini salate.

voće
pixabay.com
  • SVEŽE VOĆE

Kao tropski raj, pomislili ste da bi Sejšeli mogli biti blagoslovljeni sokovima svežeg voća. To ste bili u pravu! U ponudi su sve vrste svežeg voća, uključujući mango, papaju, avokado, bananu, starfruit, kokos, limetu, grejp… Voće je lako nabaviti, i prilično je povoljno, tako da jeodlična užina u toku dana. Voće se skoro uvek služi za doručak, ali nećete imati problema da ga nađete u bilo kom trenutku svog boravka na Sejšelima.

TRADICIONALNE SEJŠELSKE GRICKALICE

Postoji ogroman broj tradicionalnih sejšelskih namirnica koje bi trebalo da probate. One semogu kupiti u većini trgovačkih centara ili supermarketa. Najpopularnije grickalice su čips od bananai čips od hleba ili “malouk”. Prve su pržene i slane grickalice, slične čipsu. Ovo je u osnovi duboko prženo testo hleba. Naravno, nijedna od tih grickalica nije baš zdrava, ali je sigurno ukusna! Ako želite nešto zdravije, kokos je takođe popularna opcija za užinu.

GDE JESTI TRADICIONALNU SEJŠELSKU KREOLSKU HRANU

Promo

Kao posetilac Sejšela, pred vama je niz opcija za probati tradicionalnu kreolsku kuhinju.

  1. U GOSTIONICI U LOKALNOM VLASNIŠTVU

Jedna od opcija je lokalna kuća za goste i objekat za samostalni boravak gde vlasnici nude obroke. Ukoliko se odlučite za ovu opciju, budite sigurni da će hrana biti apsolutno ukusna i definitivno autentična. Villa Kordia na Maheu i Oceane Self Catering na ostrvu La Digue su mesta vredna posete.

  1. U KREOLSKOM RESTORANU

Vaša sledeća opcija za dobar kreolski obrok je da odete u restoran koji je specijalizovan za kreolsku hranu. Postoji nekoliko restorana koji odgovaraju ovom zakonu. Na Maheu, najpopularniji i najdugovečniji je Marie Antoinette. Smešten u glavnom gradu Viktoriji, u staroj kreolskoj kući, ovaj restoran godinama služi samo najtradicionalnije kreolske specijalitete.

Meni je fiksiran, a vi dobijate mnoštvo jela, što znači da možete probati najraznoraznije poslastice. Ako volite morske plodove, onda ćete na plaži Anse Lazio  na Praslinu naći odličan restoran – Bonbon Plume.

  1. U VAŠEM HOTELU

Većina hotela u kojima možete boraviti verovatno će ponuditi neku vrstu sejšelske hrane. Naravno, ima hotela u kojima će vam biti poslužena fenomenalna tradicionalna hrana, i oni drugi u kojima je zapadnjački trend pripremanja specijaliteta odavno preuzeo primat. Na vama je da odlučite gde i koje specijalitete želite da okusite.