SEKS U DOBA KORONE: Preporuke za ponašanje tokom akcije u krevetu

"Ne dišite jedno drugom u lice i nosite maske", preporuke su službenika javnog zdravlja u Njujorku.

seks
Flickr/Kena Sen

Stručnjaci službe javnog zdravlja ažurirali su svoje preporuke za siguran seks u skladu sa pravilima u doba globalne pandemije. Seks je sada, kažu, najsigurniji sa partnerom sa kojim živite u domaćinstvu, dok se onima koji tek počinju da izlaze na sastanke savetuje da pokušaju svesti bliske kontakte na minimum.

Ne preporučuje se ljubljenje, a tokom seksa sa osobom koju ste tek upoznali svakako treba da nosite masku.

Teško disanje i dahtanje tokom seksa mogu proširiti virus dalje, upozorava se u smernicama. Nove smernice obeshrabruju grupni seks, ali ipak pružaju savete onima koji se odluče da pronađu partnera u većoj grupi.

Izaberite veće, otvorenije i ventilisane prostore. Naše zdravstvene smernice vrlo su realne, svesni smo da apstinencija tokom pandemije ne može uspeti“, kaže dr Demetre Daskalakis, zamenik poverenika za kontrolu bolesti pri Ministarstvu zdravlja i mentalne higijene Njujorka.

Dodaje i da su izradi proširenih smernica pristupili zato što građani postavljaju pitanja. Stručnjaci su kod ažuriranja smernica bili inspirirani pamfletom iz 1983. godine, napisanim za vreme početka krize oko AIDS-a.

Ako se ne osećate dobro, odnosno ako vi ili vaš partner imate simptome koji upućuju na koronavirus, preskočite ljubljenje ili seks. To se pogotovo odnosi na ljude koji žive s osobom koja ima bolest pluća, umerenu do tešku astmu, srčane bolesti, dijabetes, bubrežne bolesti, bolesti jetre, rak ili oslabljeni imunološki sistem.

Higijena pre i nakon seksa važnije je nego ikad pre

Dobro perite ruke i seksi igračke koje koristite, vodom i sapunom. I u vreme koronavirusa treba da vodite računa o zaštiti od polno prenosivih bolesti. Dakle, koristite kondom. On može biti koristan i u zaštiti od neželjene trudnoće, u protivnom pobrinite se da postoji odgovarajuća zaštita.loading...