(SAMO ZA 18+) OVU PESMU ČOLA NIKADA NIJE OTPEVAO: Da jeste, danas ne bi bio miljenik žena

Bora i Čola
Printscreen/Youtube.com

Priče o "dinosaurusima" ex-Yu roka uvek su zanimljiva tema. Neke dogodovštine iz tog vremena slabije su poznate javnosti, poput pesme koja je "umalo" završila na Čolinom albumu. Sva sreća, te se Zdravko pristojno zahvalio na ponudi!

 

Nekoliko godina uzastopce dobar deo estrade letovao je u seocetu Bratuš kod Makarske. Tog leta tamo su se našli Minimaks, Kemal Monteno, Čobi, Vladimir Furduj – Furda, Kornelije Kovač i Bora Đorđević – svi sa porodicama.

Preko puta, na Braču, sasvim izolovan od svih, letovao je Zdravko Čolić sa svojom tadašnjom devojkom. U tom periodu letovanja, Čolić je slavio rođendan pa je on poslao čamac da pokupi ekipu iz Bratuša do Brača.

“Lično se drao preko megafona: “Ustajte raja, ajde na slavlje, buđenje, ukrcavanje!”, piše Bora Đorđević.

 

Problem je, međutim, nastao kada se postavilo pitanje šta pokloniti čoveku koji ima sve?

“Zdravko je čovek koji prosto zrači dobrotom, pristojnošću, pozitivnom energijom, podjednako omiljen i među narodom i među kolegama. Bata Kovač i ja smislili smo pakleni plan. Napisao sam mu pesmu “Razjebani arhipelag”, Kornelije je komponovao, i celo popodne utrošili smo na pravljenje radnog snimka.

Čola je skupljao pesme za novi album, tada je najviše sarađivao sa Kovačem (koji mu je, u saradnji sa Borom Đorđevićem napisao hit pesmu “Produži dalje”), pa smo zaključili da je pesma za novi album lep rođendandski poklon.

Kada smo se prebacili na ostrvo, poklon smo mu i uručili pred celim društvom, koje je znalo o čemu se radi”, piše Đorđević.

Pesma je glasila ovako:

 

Rekacija Zdravka Čolića bila je, kako je opisao Đorđević, neprocenjiva:

Zdravko se duboko zamislio i sav zajapuren tiho rekao: “Pa, znaš, ja mislim da ovo nije baš za mene”, na šta su prisutni, očekivano, prasnuli u smeh.

*Priča o nastanku pesme “Lutka sa naslovne strane” preuzeta je iz knjige Bore Đorđevića “Šta je pesnik hteo da kaže”