SIN LEGENDARNOG GLUMCA OTKRIO: Robin Vilijams je imao POGREŠNU DIJAGNOZU

Sin Robina Vilijamsa podelio je "frustraciju" koju je njegov otac pretrpeo boreći se sa neurodegenerativnom bolešću, a za koju je isprva imao pogrešnu dijagnozu.

Printscreen

Legenda komedije Robin Vilijams oduzeo je sebi život u 63. godini, nakon teške depresije.

Iako mu je pre smrti dijagnostikovana Parkinsonova bolest, ovo je bila pogrešna dijagnoza, a obdukcijom je utvrđeno da pati od demencije Levijevih tela.

Uoči 70. rođendana Vilijamsa 21. jula, njegov sin Zak je gostujući u potkastu naveo da je njegov otac bio “frustriran” zbog njegove pogrešne dijagnoze.

“Ono što sam video je frustracija. Ono kroz šta je prolazio nije se poklapalo sa onim što doživljavaju mnogi oboleli od Parkinsonove bolesti. Mislim da mu je bilo teško zbog toga”, naveo je Zak.

Sin voljenog glumca rekao je da je Vilijams osećao nelagodu sve vreme, a i sugerisao je da je lek koji mu je prepisan doneo više štete nego koristi, upravo zbog pogrešne dijagnoze koju je imao.

“Ti lekovi nisu šala. Takođe su veoma teški za um i telo”, rekao je Zek.

Dodao je da se Vilijams borio sa “izazovima u obavljanju svog poziva”, jer je demencija Levijevih tela uticala na njegovo razmišljanje, pamćenje i kontrolu pokreta.

“Nisam mogao a da ne osećam dalje od empatije. Nisam mogao da se ne osećam frustrirano zbog njega. To može biti zaista izolujuće čak i kada ste sa porodicom i voljenima”, naveo je Zak.

Vilijamsovi simptomi su se pojačali dve godine pre njegove smrti.

Nakon Vilijamsovog samoubistva u avgustu 2014. godine, i njegova udovica Suzan Šnajder Vilijams i medicinski stručnjaci pripisali su njegovu smrt bolesti demenciji Levijevih tela.

Suzan je bolest nazvala “teroristom” u mozgu svog supruga, napominjući da je pretrpeo sve osim jednog simptoma ove bolesti, uključujući anksioznost, depresiju, nesanicu i drhtanje.

“Upoznala sam se sa medicinskim radnicima koji su pregledali Robinov medicinski karton, izveštaj mrtvozornika i skenove mozga. Njihove reakcije su bile iste: da je Robinova jedna od najgorih patologija demencije Levijevih tela koju su videli i da niko nije mogao ništa drugo da učini. Čitav naš medicinski tim bio je na dobrom putu i ​​na kraju bismo stigli tamo. U stvari, verovatno smo bili blizu”, napisala je njegova udovica u eseju.

“Ali da li bi postavljanje dijagnoze dok je bio živ zaista donelo razliku kada nema leka? Nikada nećemo saznati odgovor na ovo. Nisam uverena da bi to znanje moglo da učini mnogo više od produženja Robinove agonije dok bi on sigurno postao jedan od najpoznatijih ispitanika novih lekova i tekućih medicinskih ispitivanja. Čak i ako smo iskusili određeni nivo utehe u poznavanju imena i prolaznu nadu u privremenoj udobnosti uz pomoć lekova, terorista bi ga i dalje ubio. Nema leka i Robinov strmi i brzi pad bio je zagarantovan“, nastavila je ona.

“Ogromno širenje Levijevih tela kroz njegov mozak nanelo je toliko štete neuronima i neurotransmiterima da je u stvari moglo da se kaže da je imao hemijski rat u mozgu. Bilo je to kao da ima rak u svim organima svog tela. Činilo se da je ključni problem taj što niko nije mogao na vreme pravilno protumačiti Robinove simptome”, navodi profesionalac iz struke, prenose britanski mediji.

Oskarovac Vilijams bio je jedan od najomiljenijih glumaca svoje generacije, zahvaljujući legendarnim ulogama u filmovima poput “Dobri Vil Hanting”, “Aladin”, “Gospođa Dautfajer”, i “Društvo mrtvih pesnika”.