SINONIM ZA NEŽNOST: Malo poznate činjenice o LEPTIRIMA koje verovatno niste znali

Leptiri uvek mame pažnju svojim zanimljivim izgledom i šarama na krilima, a osim toga, sinonim su za nežnost.

pixabay.com

Poseduju dva para krila prekrivenih ljuspicama koje su tesno zalepljene jedna za drugu. Ljuspice se preklapaju, a njihovo preklapanje podseća na crepove na krovu – tako je i nastao naučni naziv „Lepidoptera“, koji na grčkom jeziku znači ”krilo sa ljuspicama”.

Leptiri lete brzinom od 20km na čas i vide samo tri boje – zelenu, žutu i crvenu. Postoji oko 150.000 vrsta leptira i jedni su od najmnogobrojnijih insekata.

Činjenica koju mali broj ljudi zna o leptirima je da su njihova krila zapravo prozirna. Njihova krila sadrže proteine koji im „boje“ krila, a kako leptiri stare, tako im krila postaju prozirnija.

Leptiri su veoma ugroženi, s obzirom na to da se nalaze na dnu lanca ishrane. Leptiri koriste svoje jake boje na krilima kako bi uplašili predatore, a osim toga, česta je pojava da leptiri koriste kamuflažu kako bi se sakrili.

Najveći leptir na svetu ima raspon krila do 25 centimetara, a u pitanju je „ornithoptera alexandrae“, dok najmanji leptir na svetu, „brephidium exilis“, ima raspon krila oko 2,5 centimetara.

Oni su veoma nežna bića – reč leptir često se povezuje sa lepotom, a u nekim državama njegovo značenje povezuju sa životom, srećom i ljubavlju.