“SIROTI MALI ISKRIVLJENI UM”: Naježićete se kad pročitate BESNO pismo Džona Lenona upućeno Makartniju!

Pol Makartni i Džon Lenon
Wikipedia

Ljutito pismo koje je Džon Lenon pisao Polu Makartniju i njegovoj supruzi Lindi sada je na aukciji.

 

Pisano krajem ’60-ih godina dvadesetog veka, ovo pismo prepuno je otkrića o tenziji koja je vladala između dva frontmena čuvenih Bitlsa. Trenutno se nalazi na aukciji i očekuje se da će biti prodato za više od 20 hiljada dolara, prenosi britanski Metro.

U pismu Džon besni na Lindu koja, sudeći po njemu, ima “siroti mali iskrivljeni um”. On piše i da “ne prezire” njenog supruga, već da ga “sažaljeva”.

Ovaj artefakt iskucan je na dve strane i ispisano je i nekoliko uvreda kojima Lindu poredi sa “mrzovoljnim fanom Bitlsa”, a Polu poručuje da mora da bude maštovitiji (“Siđi sa te svoje zlatne ploče i poleti”).

Lenon tu piše i o pritisku slave koji ga je nervirao i o tome kako se iznenadio kada ga ostatak benda nije podržao kad mu je bilo najteže.

 

Ne stidim se Bitlsa – napisao je Lenon – ali počinili smo neka sra*a da bismo ih učinili velikima. Mislio sam da se svi tako osećamo, možda neko manje, neko više, ali očigledno nije tako.

Džon, koji je ubijen 1980. godine, uglavnom se brani nakon što je vratio viteški čin kraljici, a pravda se i zato što su ga Makartnijevi napali da u intervjuima previše govori o Polu.

Na samom početku pisma Lenon optužuje “srednju klasu” Lindu i Pola da se ponašaju previše snobovski kada je posredi njegova veza sa Oko.

Oboje smo se izdigli iznad toga nekoliko puta i oprostili vam oboma, pa je to najmanje što možete da učinite za nas, vi plemeniti ljudi. Linda, ako te ne zanima šta govorim – umukni! Pusti Pola da piše – iskucao je ljutiti Džon Lenon.

On piše i da su Bitlsi “veliki ku*kini sinovi kao i svi ostali” i govori Polu da mora da se trgne i da prestane da veruje da je cela tadašnja umetnost nastala samo zbog Bitlsa.

Robert Livingston iz aukcijske kuće “RR Auctions” smatra da je pismo pisano malo pre nego što su Lenon i Ono otišli za Ameriku.loading...