Organizator takmičenja za Pesmu Evrovizije, mogao bi da zabrani nastup ruske predstavnice Julije Samojlove. Domaćin Ukrajina je blizu da donee ovakvu odluku jer je Samojlova pevala na Krimu, gde i dalje traje rusko-ukrajinski sukob.

 

Ukrajinska obaveštajna agencija, objavila je da je sporno to što je Julija nastupala u Kerču na Krimu 2015, godinu posle ruske aneksije. Ukrajina je zabranila ulazak u zemlju svima koji su, po njihovom mišljenju, ilegalno boravili na tom poluostrvu.

Čini se da izuzetak neće biti ni ruska predstavnica, a ukoliko bi joj Ukrajina, zaista, zabranila učešće na “Pesmi Evrovizije”, Rusi će bojkotovati takmičenje.

Rusija je prošle godine oštro protestovala zbog pobede ukrajinske predstavnice Džamale s pesmom “1944” koja govori o Staljinovom proterivanju Tatara s Krima.

Julija je od detinjstva vezana za invalidska kolica, a šira javnost upoznala ju je pre tri godine na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju, ali i u ruskom “Iks faktoru”, kada je pevala “Molitvu” Marije Šerifović.