SKIJAŠKA OPREMA ZA POČETNIKE: Šta je sve potrebno za uživanje na zimi?

Zimski meseci, a naročito period oko praznika, ne mogu nikako proći bez posete nekoj od planina unutar ili van naše zemlje, gde će se danima uživati u skijanju i izazovnim spustovima - to znaju svi oni koji skijaju godinama.

Pixabay

Na stazi se adrenalin oseća u vazduhu, a na žičari se mogu primetiti uzbuđeni skijaši koji sa nestrpljenjem čekaju da stignu na vrh radi ponovnog spusta. Na vrhu se odmara, piju se topli napici i prisutna je prava zimska idila.

Sa druge strane, svi oni koji nikada ranije nisu skijali ili su početnici, to mogu iskusiti u godinama koje slede.

Ukoliko ste početnik i zanima vas šta je sve potrebno od opreme za vašu prvu skijašku sezonu, nastavite da čitate i u daljem tekstu saznajte koju sve opremu je neophodno da imate.

Skijaška garderoba je deo opreme koji možete koristiti i van skijališta

Pre svega vam je potrebna odgovarajuća garderoba, to je najosnovniji deo opreme za skijanje i skoro pa jedini koji se može koristiti van skijališta, kao i sva ostala zimska garderoba.

Najbolje je da imate tri sloja garderobe.

Spoljašnji sloj treba da bude specifična skijaška garderoba, koja vas čuva od vetra i snega. Savetujemo vam da birate jaknu i ski pantalone renomiranih proizvođača, jer će vam trajati mnogo duže i možete ih koristiti godinama, čak i van ski staze.

Srednji sloj treba da bude topla sportska garderoba, kao što je trenerka. Potrudite se da obučete nešto u čemu će vam biti komotno, ali će vas i dovoljno grejati. Ukoliko nemate odgovarajuću trenerku, poslužiće i vuneni džemper ili nešto slično.

Unutrašnji sloj treba da bude tanak, sportski veš koji će vas grejati, ali ne i pregrejavati i u kome će vam biti udobno.

Skije – pažljivo birajte fleksibilnost i dužinu skija

Danas ćete u prodavnicama skijaške opreme naći najrazličitije parove skija visokog kvaliteta, koje koriste i profesionalci. Ukoliko ste početnik, vama zaista nisu potrebni skupi modeli, a za to postoje i dobri razlozi.

Pre svega, vaši početni spustovi će biti manje zahtevni, kako u pogledu tehnike, tako i po pitanju opreme. Štaviše, biće vam potrebne sporije skije, odnosno one mekše, jer će vas njihova veća fleksibilnost usporavati i čuvati od velikih brzina, pri kojima se mogu dogoditi incidenti, a upravo je to ono što je važno za one koji tek uče.

Kada birate dužinu skija, najbolje je da ih postavite vertikalno ispred sebe i da odaberete one koje dostižu visinu vašeg lica. Što su skije duže, to su teže za upravljanje, zato se početnicima savetuje da biraju uvek kraće skije. Međutim, duže skije su stabilnije, tako da nekima može biti važnija ta njihova osobina.

Najbolje je da vezove kupite u paketu sa skijama

Vezovi ili vezni mehanizmi mogu se naći odvojeno ili se kupiti zajedno sa skijama u setu. Oni služe pričvršćivanju čizme za skiju. Takođe, mehanizam omogućava da pancerica bude otpuštena pilikom pada, što je veoma važno, jer u suprotnom lako može nastati povreda.

Kada kupujete vezne sisteme, uvek je bolje da oni budu u paketu sa skijama, naročito ako ste početnik.

Pancerice – čizme za skijanje

Pancerice su čizme za skijanje, dovoljno udobne da se osećate komotno i dovoljno čvrste i stabilne da dobru kontrolu nad pokretima. Postoje različiti tipovi pancerica i bilo bi dobro da obratite pažnju pri izboru, kako bi vam počeci u skijanju bili što ugodniji.

Neka vam praktičnost bude prioritet. Početnicima savetujemo da biraju mekše modele, jer su bolje za sporiju vožnju, a ipak su stabilne i služe kao dobar oslonac. Kasnije, kada se stekne već određeno iskustvo, mogu se isprobati one čvršće, sa kojima je moguća nešto brža vožnja.

Štapovi – lako odmerite dužinu štapa za vas

Početnici obično biraju štapove prema dizajnu i boji, što je apsolutno pogrešno. Obavezno imajte u vidu da je dužina štapa presudna i da će biti jako teško služiti se neodgovarajućim štapovima.

Savetujemo vam da pri biranju štapa, obujete pancerice, kako biste bili na realnoj visini, kao pri skijanju. Odmeravanje možete izvesti tako što štap okrenut naopačke uhvatite ispod graničnika i dodirnete drškom pod. Za vas je najbolja dužina štapa, ukoliko vam lakat ima prav ugao.

Naočare za skijanje nisu samo modni detalj

Naočare za skijanje imaju nekoliko važnih funkcija zbog kojih su neophodni deo opreme za bezbedno skijanje. Bez naočara bi vas hladan vetar pri spustu snažno šibao i otežavao da držite oči otvorene, takođe zatamnjeno staklo će sprečiti da vas odsjaj ili sunčevi zraci direkno pogađaju u oči i na taj način vas oslepljuju, što može biti naročito opasno pri velikim brzinama.

Još jedna važna funkcija naočara za skijanje, koja je malo poznata, je da one štite od UV zračenja sunca, što je takođe bitan faktor zaštite celokupnog zdravlja. Iz navedenih razloga su naočare za skijanje nezamenjive. U zavisnosti od toga da li nosite naočare za vid, možete odabrati naočare za skijanje koje se stavljaju direktno na glavu ili one koje idu preko naočara za vid.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam poslužiti pri odabiru skijaške opreme u pripremama za vašu prvu sezonu na skijalištu.