SKOCKAN KAO BOMBONICA! Trikovi iskusnih enterijerista kako da vaš MALI STAN POSTANE PALATA

Ukoliko ste kupili mali stan, može se desiti da ne znate kako da ga opremite ili uredite. Naravno, svaki stan poželjno je da vlasnik uredi prema svojoj želji i svom ukusu. Ukoliko je vaš stan mali, troškovi opremanja biće znatno niži, a ukoliko ispoljite svoju kreativnost troškovi uređenja stana mogu biti minimalni.

Stan
storebukkebruse / Foter / CC BY

Kako bi vaš mali stan bio funkcionalan, potrebno je urediti ga na pravi način i iskoristiti sav mogući prostor na primerenom nivou, kako stan ne bi izgledao pretrpano i još manje.

Poigravanje bojama

Spavaća soba
Instagram/homedecoraytakin

Bez obzira na veičinu stana koji posedujete ili u kome trenutno živite, igranje sa bojama nije na odmet.

Šta više, ubacivanje šarenih, veselih boja u vase prostorije može osvežiti svaki prostor i dati mu zabavan i jednistven izgled. To naravno važi i za male stanove, koji ukoliko se okreče različitim nijanasama, mogu dobiti vizuelno veći prostor ili samo odisati većim raspoloženjem.

Pronađite pravo mesto

Pixabay.com

Isto  tako, za uređenje stan bilo da je on većih ili manjih dimenzija važno je uneti dekoraciju sa stilom, i postaviti je na pravo mesto. To znači da ukoliko imate sitnice koje vam bude uspomene, puno cveća, ramova i ostalog, lepo osmilite prostor za njihovo stajanje kako one ne bi ugrožavale vaš lični prostor, a vaš stan ličio na “vašar”.

Razgraničite prostor

stan
pixabay.com

Ukoliko je vaš stan mali, za uređenje stana takvog kapaciteta značiće što veća otvorenost, odnosno probajte da izbacite pregrade, koje graniče prostor i čine ga manjim. Isto tako, takav stan dobiće više sunca i svetlosti in a taj način izgledati veće i komfornije.

Ukoliko se odlučite na varijantu razgraničenja stana, imajte u vidu da je svakako potrebno postaviti granice oko određenih prostorija, kao što je kupatilo, ili kuhinja koja ima svoju svrhu. Za takvo ograničavanje mogu vam poslužiti šankovi, koji osim što odvajaju prostor služe i za skladištenje stvari kao što su čaše, krpe itd. Sa druge strane, ono što će odvojiti vašu dnevnu sobu i dodatno pomoći oko uređenja stana jeste kauč ili garnitura u veseloj boji, koja će odudarati od ostatka nameštaja i jasno razgraničiti dve prostorije različite svrhe. Na taj način dobićete i posebno dekorisan i uređen stan.

Kako biste u potpunosti iskoristili sav prostor vašeg doma, možete u njega ubacivati i nameštaj sa više funkcija. To su obično rasklopive fotelje, kaučevi i garniture, rasklopivi stolovi za trpezarije. Danas se na tržišt može pronaći nameštaj koji se sakriva unutar zidova, pa sve dok nije potrebno iskoristit ga, nameštaj je nevidljiv i ne zauzima prostor. U tome vam svakako mogu pomoći osobe koje se bave izradom nameštaja ili uređenjem stana.

Sistem grejanja

Radijator
Pixabay.com

Jedno od najbitnijih pitanja kada sređujete svoj dom je i način grejanja. Veliki je izbor mogućnosti, a potrebno je izabrati sistem koji se uklapa estetski, a i finansijksi.

Razmisljajte o ceni ugradnje i o tome koliko će vas grejanje koštati na godišnjem nivou. Nemojte napraviti loš izbor, jer on može kasnije dovesti do nepotrebnih troškova. Jedno od odličnih rešenja možete pogledati preko linka.

Učinite svoj stan posebnim

Dnevna soba
Pixabay.com

Pored toga što štedite prostor, vaš stan treba da vam se sviđa, bude ugodan i pogodan za odmor. Stoga je važno izabrati prijatne boje koje neće zamarati oči, ali će i biti vesele i pružati domu svetlinu i sjaj. Najpraktičnije boje za uređenje stana jesu pastelne boje, koju su nežne, odmaraju i daju stanu neku posebnu čistinu. Pored pastelnih, u kombinacije se mogu uključiti i neutralne crna i bela, ali ravnomerno raspoređene, kako mogu izazvati suprotan efekat ukoliko ih je previše u stanu.

Vesele i jarke boje, kao što su crvena, ciklama, pink i tirkizna mogu se koristiti za detalje i njihovo isticanje kao i razbijanje monotonije, stoga vaze, ramove, čaše, držače za peškire u kupatilu ili krpe u kuhinji, po neku policu, izaberite u jakim i vedrim bojama kako bi vaš stan dobio svoj posebni pečat.

Kupite cveće, okačite najdraže slike, napravite ukrasne kutije i upotpunite zidove i prozore i uređenje stana za vas će biti užitak, a boravak u njemu predstavljaće poptuni mir i odmor kakav vam je potreban.