Bolivudska superzvezda Salman Kan osuđen je na pet godina zatvora zbog krivolova retke vrste jelenske antilope u indijskom rezervatu pre dve decenije.

 

Sudija ga je opisao kao čestog prekršioca. Glumac je tvrdio da nije pucao na dve jelenske antilope u zapandnoindijskom rezervatu 1998.

Kan je prisustvovao izricanju presude u sudu u zapadnom indijskom gradu Džodpuru.

Policija ga je posle izrečene presude odvela u lokalni zatvor ali će verovatno biti oslobođen uz kauciju u narednih nekoliko dana dok se čeka odluka o njegovoj uloženoj žalbi. Policija je navela da je dodatno obezbeđenje naloženo za njegov zatvor.

– On je uložio žalbu i apelacioni sud će odlučiti da li će razmatrati žalbu sutra ili nekog drugog datuma – rekao je tužilac Bavani Sing Bati novinarima.

Kan, 52, igrao je glavne uloge u više od 90 filmova na hindi jeziku, ali dugo ga prati reputacija u Bolivudu lošeg momka, poznatog po svojim sukobima s policijom i njegovim turbulentnim vezama sa ženama.

On je proveo ukupno 18 dana u zatvoru 1998, 2006, i 2007, u vezi slučajeva krivolova ali je oslobođen uz kauciju, prenela je indijska agencija PTI. Bio je osuđen na zatvorske kazne između jednu godinu i pet godina u povezanim slučajevima ali je oslobođen u apelacionom sudu zbog nedostatka dokaza.

 

Bolivud se brzo ujedinio u odbranu Kana.

– Srce mi je uz Kana. Mislim da je ovo suviše oštro – napisao je glumac Ardžun Rampal preko Tvitera.

Još četiri zvezde takođe optuženo u tom slučaju je oslobođeno. Oni su bili u džipu koji je kako se veruje vozio Salman Kan za vreme tog lova.

Jelenska antilopa je ugrožena vrsta zaštićena prema indijskom Zakonu o divljim životinjama.