SLAVNA PEVAČICA UKRALA PESMU? Sud presudio da je HIT iz 2013. kopija rep pesme – POSLUŠAJTE (VIDEO)

Porota suda u Americi utvrdila je da je hit američke pevačice Kejti Peri iz 2013. godine "Dark Horse" nepropisna kopija hrišćanske reperske pesme iz 2009. godine.

printscreen

Tu odluku je juče donela devetočlana porota saveznog suda u Los Anđelesu pet godina pošto su Markus Grej i njegova dva koautora podneli prvu tužbu tvrdeći da je “Dark Horse” ukraden iz pesme “Joyful Noise”, koju je Grej objavio pod umetničkim imenom Flejm (Flame).

Porota sada treba da odluči koliku kaznu treba Kejti Peri da plati za narušavanje autorskih prava.

Grejevi advokati su imali argument da su ritam i instrumentali kroz gotovo polovinu numere “Dark Horse” izrazito slični onima iz pesme “Joyful Noise”.

“Dark Horse” je hibrid popa, repa i hip hop zvukova i bio je treći singl na albumu Kejti Peri iz 2013. godine “Prism”. Numera je bila četiri nedelje na vrhu Bilbordovih Hot 100 hitova početkom 2014. godine, i za nju je Peri dobila nominaciju za Gremi.

Advokati pevačice su uzvraćali da delovi pesme o kojima se raspravlja predstavljaju vrstu jednostavnih muzičkih elemenata koji ako bi potpali pod autorska prava naškodili muzici i onima koji je stvaraju.

“Oni pokušavaju da prisvoje osnovne gradivne kocke za muziku, azbuku muzike koja treba da bude dostupna svima”, rekla je advokatica Kejti Peri Kristin Lepera u zaključnim izjavama u četvrtak.

Peri i koautori pesme uključujući i njen producent Doktor Luk svedočili su za vreme sedmodnevnog suđenja da niko od njih nije čuo tu pesmu niti je čuo za Greja pre tužbe, kao i da nisu slušali religioznu muziku.

Grejevi advokati su međutim jedino morali da pokažu da je “Joyful Noise” bila puštana dosta i da su Peri i njeni koautori mogli da je čuju, i kao dokaz su dali da je milionima puta puštana preko Jutjuba i Spotifaja, i da je album na kome se nalazi bio nominovan za Gremi.