SEVERNA KRALJICA JADRANA: Primorski gradovi iz bajke zbog kojih već ovog leta treba da POSETITE SLOVENIJU (FOTO)

Slovenija
Wikipedia/Mrwho00tm

Svetski poznati turistički vodič "Lounli planet“ nedavno je Sloveniju uvrstio u zemlje koje jednostavno morate posetiti. Nekadašnja najsevernija jugoslovenska republika tako se našla u društvu najvećih turističkih lokacija na svetu, a kratak film koji je pratio objavu naročito je podvukao lepotu i jedinstvenost slovenačke obale.

Slovenačka obala duga je svega 46 kilometara, ali verujte – svaki metar vredi videti! Od Ankarana do Portoroža na tako malo prostora preduzimljivi Slovenci su uspeli da smeste i najveću luku regije – Kopar, i mondensko letovalište kog se ne bi postideli ni najveći svetski turistički centri – Portorož, i drevni grad kao stvoren za istraživanje i uživanje – Piran, i pravi mali dragulj Jadrana – Izolu.

Ne zna se koje mesto je lepše i ljupkije. Okružena su brdima sa jedne strane, dok ih sa druge zapljuskuje Jadransko more i greje mediteransko sunce. Kupanje je moguće od maja do oktobra, ali ako okasnite ili poranite, ne brinite – sadržaji su toliko bogati da će vam biti dovoljan samo pogled na more.

Kako je sve jako blizu, najbolje da slovenačku obalu obićete celu. Idealna je za odmor, a čak iako je posetite van sezone verujte – imaćete šta da vidite i gde da uživate!

Izola

Izola je stari mediteranski gradić i središte istoimene opštine. Naseljen je od davnih dana, a veći deo istorije se zapravo nalazio na ostrvu koje je tek početkom 19. veka povezan sa kopnom. Danas ima oko 11.000 stanovnika, a romantična atmosfera uskih uličica, skrivenih trgova i bajkovitih kutaka privlači turiste iz celog sveta.

Dodajte na to viševekovnu tradiciju ribolova i vinarstva, u kombinaciji sa već poslovično ljubaznim meštanima i biće vam jasno zašto se kaže da ko jednom poseti Izolu – uvek joj se rado vraća!

Šta posetiti?

Selo Korte – samo nekoliko minuta vožnje od Izole odvešće vas do Korte, najvećeg naselja u izloskom zaleđu. Ovo autentično istarsko selo sa 655 stanovnika je od Izole udaljeno osam kilometara i nalazi se na visini od 224 metara, odakle se pruža prekrasan pogled na brdašca oko solina u Sečovljama.

Turističko domaćinstvo Medljan – na samo 4 kilometra od Izole i Portoroža, daleko od svakodnevne žurbe i obaveza, u Medljanu možete slušati ptice, tišinu, posmatrati životinje kako se slobodno šetaju po domaćinstvu, jahati i uživati u domaćoj kuhinji i lokalnim specijalitetima.

Portorož

Regent Porto Montenegro
Promo

Biser slovenačke Istre, “luka Ruža” kako glasi bukvalni prevod imena ovog divnog primorskom mesta, Portorož je definitivno najpopularnije turističko letovalište Slovenije.

Grad ima 3.000 stanovnika. U Portorožu postoji marina, kazino, veliki broj hotela, kongresni centar i nekoliko sportskih objekata. U blizini grada, u Sečovlju, nalazi se aerodrom Portorož do koga je do pre nekoliko godina saobraćala redovna linija iz Beograda. Upućei kažu – uskoro će ponovo biti uspostavljena!

Pregršt luksuznih hotela, ali i onih za malo tanji džep, bogat sadržaj, mnogo zabave i provoda, čini Portorož idealnim za sve generacije. Za gastronome i vinokusce, u ovom mestu nalazi se pregršt restorana i vinoteka, gde možete uživati u savršenim ukusima najfinijih vina.

Pored brojnih turističkih atrakcija Portorož je koristan za zdravlje – lekovita svojstva mora i tamošnjeg vazduha, soli i blata iz solane pominju se već u 13. veku, a danas su ovde aktuelni banjski i lečilišni turizam, kao i “turizam punjenja baterija”.

Gde odsesti?

Grand Hotel Bernardin – smešten na samoj obali mora na rtu između Portoroža i Pirana, sa mnoštvom sadržaja i vrhunskom uslugom, ovaj hotel i sam predstavlja pravu atrakciju jer je izgrađen u steni. Sve sobe gledaju na more, ima svoju uređenu plažu, ali i unutrašnji bazen, welness i spa centar. Onima kojima je posao na prvom mestu, važno je napomenuti da hotel ima najveći salu u ovom delu Jadrana i odlične uslove za svaku vrstu kongresnog turizma.

Hoteli Lifeclass – lanac od šest vrhunskih hotela smeštenih u samom centru Portoroža nude nezaboravan provod, vrhunski smeštaj, zdravu mediteransku kuhinju, wellness, bazene i spa, a opremljeni su i za kongresni turizam. Dopustite da osetite nešto drugačije! Koji god od šest hotela da izaberete, nećete se pokajati, a sadržaji su toliko raznovrsni da bukvalno nećete imati potrebu ni da napuštate kompleks. Naravno, ako ipak rešite da izađete, prednost hotela je što se nalaze u samom centru Portoroža i sve vam je na dohvat ruke.

Piran

Od Portoroža do Pirana stiže se za 15-ak minuta prijatne šetnje, tik uz morsku obalu. Jedan od najviše fotografisanih gradova na Mediteranu, Piran je sačuvao svoj šarm pravog srednjovekovnog mesta, sa uskim ulicama i zgusnutim kućama gde se konopac za veš još uvek može videti kako ide od jednog prozora do drugog, a komšije piju kafu i ćaskaju svako u svom stanu, a opet dovoljno blizu.

Piran imao oko 6. 000 stanovnika, devet crkava i više od 260 metara dužine očuvanih zidina nekadašnjeg srednjovekovnog grada. Pored predivne luke, prema mišljenju mnogih, najlepši deo Pirana je Tartinijev trg koji se nalazi u samom centru mesta. Pored statue Đuzepea Tartinija, na trgu se nalazi i rodna kuća ovog kompozitora.

A ako je ovo mesto koje prvo vidite po dolasku u ovaj gradić, onda treba da znate i ovo – za ljubitelje kulture, Piran je prava riznica – pregršt galerija, muzeja i živopisnih ulica okruženih autentičnim građevinama u kojima se još može nazreti duh starih vremena, čine ga pravim malim biserom Jadrana.

Šta posetiti?

Sečovaljske soline – danas su najveće priobalne močvare, a istovremeno i najvažniji slovenski lokalitet sa ornitološkog aspekta. Raznovrsnost vrsta ptica u ovoj oblasti, sa aspekta gneždenja i zimovanja mnogo je veća nego u bilo kom drugom uporedivom lokalitetu ove vrste, a površina od neverovatnih 650 hektara priža mogućnosti za neverovatne avanture. Obiđite ga i saznajte kako se na ovom lokalitetu već vekovima proizvodi najkvalitetnija so u ovom delu sveta.

Ribogojnica “Fonda” – redovan dotok sveže morske vode, neprekidno pokretanje, karakteristično lokalno područje i niža slanost mora u ovom delu Piranskog zaliva doveli su do toga da se neki od najkvalitetnijih ribnjaka smeste na ovo područje. Ako posetite ribljanj “Fonda” imaćete priliku da vidite kako oni uzgajaju brancina, krenete brodićem do bazena sa ribama i naravno, probate najsvežije moguće specijalitete.

Restoran “Aviator” – dok čekamo da se ponovo uspostavi avionska veza između Beograda i Portaroža, posetite restoran koji radi u sklopu tamošnjeg aerodroma. Oni su stvorili mesto koje je tu ili za romantično traganje za avanturama ili za porodice koje vole prijatnu i relaksirajuću atmosferu, a videćete – hrana je nezaboravna.

Istrian bistro & Tapas bar – Smešten u hotelu “Slovenija” iz kompleksa Lifeclass Portorož neka vas ovaj restoran podseti na nešto špansko, a ipak potpuno istarsko. Mnogo malih i šarenih istarskih tapasa učiniće svaki obrok nezaboravnim i pomoćiće da vaše gastronomsko putovanje kroz Sloveniju bude nezaboravno.

Kopar

Slovenija
Wikipedia/Mrwho00tm

Kopar je najveća slovenačka luka i izgrađen je na nekadašnjem ostrvcu sa rimskim imenom “Insula Capraria” (“Ostrvo koza”). Od 10. veka pa sve do 1797. godine grad je bio deo Mletačke republike i tada je i zadobio italijanski karakter koji je zadržao sve do današnjih dana.

Kopar poseduje očuvano istorijsko jezgro sredozemnog tipa sa brojnim trgovima, crkvama i palatama koje će učiniti da se osećate kao da ste usred Italije, pre nego na “brdovitom Balkanu”.

U Kopru danas živi oko 23.000 stanovnika, a ostatke italijanskog uticaja prepoznaćete i u tome što svi meštani Kopra podjednako dobro govore italijanski kao i slovenački.

Šta posetiti?

Vina Koper & Hiša Refoška – uz posetu vinskog podruma u Hiši Refoška ćete se upoznati sa bogatom, hiljade godina starom, tradicijom vinogradarstva i vinarstva slovenačke Istre. Sa slovenačkog primorja ne smete otići a da ne probate njihova savršena vina, a na ovoj lokaciji moguć je obilazak podruma i naravno, obavezna degustacija.

Uljara Morgan – seosko domaćinstvo Morgan nalazi se u Grintovcu, selu iznad doline Drnice blizu Šmarja. Kod kuće su uvek imali masline za domaću upotrebu i pravili ulje tradicionalnim postupkom koji se nije menjao vekovima. Ako posetite ovo mesto, prijatni domaćini povešće vas obilazak maslinjaka, dati vam da probate različite vrste neverovatno kvalitetnog ulja, kao i proizvoda nastalih od njega – čokolada, likera, kozmetike…

Prirodni rezervat Škocjanski zatok – neverovatno mesto za ljubitelje prirode. U životinjskom svetu po raznovrsnosti najviše se izdvajaju ptice. Na čak 122 hektara velikom području u posljednjih deset godina ovde se nastanilo čak 245 vrsta, a broj je još uvek u porastu.