“SMOKE ON THE WATER”: Svi pamte melodiju ove pesme, ali da li znate PRIČU koja se krije iza nje? (VIDEO)

Deep Purple
Wikipedia

Već 45 godina ljubitelji rok muzike uživaju uz ovu pesmu kultnog britanskog sastava.

 

Krajem te 1971. godine britanski rok bend Deep Purple pripremao se da u Montre kazinu, u istoimenom švajcarskom gradu snimi novi album.

Međutim, 4. decembra dogodio se incident na koncertu Frenka Zape. Kompletan sastav benda nalazio se u publici i pevač Jan Gilan seća se da je neko ko je sedeo iza njega ispalio dva hica. Radilo se o signalnom pištolju i vatra je ubrzo zahvatila plafonski ugao iznad Gilanove glave. Zapa je zaustavio koncert i pomogao osoblju kazina da izvedu publiku napolje. Nesrećni Frenk Zapa, koji se i pominje u tekstu presme, izgubio je svu opremu tokom požara, a nekoliko dana kasnije polomio je nogu u Engleskoj kada ga je fan povukao u publiku.

 

Pesma “Smoke on the Water” ušla je na listu 500 najboljih pesama svih vremena, kao i na spisak 100 pesama koje su promenile svet.

Grad Montre odao je počast bendu tako što se pored statue Fredija Merkjurija na obali jezera nalazi i skulptura sa nazivom benda Deep Purple, naslovom pesme i rifom koji je ispisan muzičkim notama. 

Momci iz benda Deep Purple gledali su kako kompletan kazino gori, na terasi obližnjeg restorana. Posmatrali su kako se požar gasi i kako sloj dima prekriva Ženevsko jezero.

Tada je basista Rodžer Glover došao na ideju da napišu pesmu koja će se zvati prigodno – Dim na vodi (“Smoke on the Water”), a Gilan je brzinski napisao tekst o tome kako je bilo snimati album “Machine Head”.

Bend je premešten u Grand Hotel u Montreu i tamo su uspeli da snime album, koristeći prenosni studio Roling Stonsa. Zafalila im je još jedna pesma da završe album i tako su iskoristili Gilanov tekst za “Smoke”, a Riči Blekmor odsvirao je rif koji i danas nezvanično važi za najbolji gitarski rif svih vremena.

Momci iz benda nisu mislili da će ova pesma postati hit i retko su je svirali na nastupima. Međutim, kada su je godinu dana kasnije snimili kao singl za područje SAD-a, pesma je dobila pažnju i slavu koje je i danas prate.

 

Evo šta u slobodnom prevodu kaže ova kultna pesma:

Svi smo mi došli u Montre
na obalu Ženevskog jezera
Da snimimo ploču na brzinu
Nismo imali mnogo vremena
Frenk Zapa i Majke (misli se na bend The Mothers of Invention)
Bili su u najboljem mestu u blizini
Ali neki glupan sa signalnim pištoljem
Spalio je mesto do temelja
Dim iznad vode, vatra na nebu

Spalili su kockarnicu
Umrla je uz užasan zvuk
Fanki Klod trčao je unutra i van (misli se na Kloda Nobsa, čoveka koji je pomogao mnogima da izađu iz požara, a bendu pronašao smeštaj u drugom hotelu)
Izvlačeći decu napolje
Kada se sve završilo
Morali smo da nađemo novo mesto
A švajcarsko vreme je isticalo
Delovalo je da ćemo izgubiti trku
Dim iznad vode, vatra na nebu

Završili smo u Grand Hotelu
Bio je prazan i hladan
Ali sa Roling Stons kamionom napolju
Napravili smo muziku tamo
Uz nekoliko crvenih svetala i par starih kreveta
Učinili smo da se sve znoji
I šta god izvučemo iz svega ovoga
Znam da nikada nećemo zaboraviti
Dim iznad vode, vatru na nebu

Podsetite se pesme i pogledajte fotografije kazina u plamenu, kao i isečke iz novina:loading...