Uvek ima onih koji ne bi centralno menjali ni za šta na svetu, pogotovu kada znaju da će ih uvek dočekati topao dom. Ali, ima i onih koji bi radije da se reše centralnog grejanja, jer preko cele godine plaćaju isto, bez obzira što im leti nije potrebno grejanje.

Zato ne iznenađuje podatak da je sve više onih koji odustaju od centralnog sistema grejanja i radije biraju drugačije sisteme koji su znatno povoljniji, ali i efikasniji.

Ekonomično i efikasno grejanje

Radijator
Pixabay.com

Tako se danas na tržištu sve više traže toplotne pumpe, grejni sistemi koji se jednim delom napajaju pomoću električne energije, a takođe koriste i obnovljive izvore energije za svoje napajanje. Ovaj sistem je veoma ekonomičan, ne zagađuje životnu sredinu, a cena toplotnih pumpi je u skladu sa kvalitetom.

Trebalo bi odmah na početku napomenuti da se opremanje i ugradnja toplotnih pumpi višestruko isplati, a da su početna ulaganja nešto viša, pa ako želite da ugradite toplotne pumpe u svom domu trebalo bi izdvojite makar nekoliko hiljada evra.

Prednosti toplotnih pumpi su brojne, a osim ekonomičnosti i efikasnosti, ušteda je na prvom mestu, ali i zaštita životne sredine. Danas se mnogo govori o očuvanju prirodne sredine i ekologiji, tako da sa toplotnim pumpama nećete pogrešiti.

Takođe, još jedan benefit kada su ovi uređaji za grejanje u pitanju jeste i to što mogu da posluže i kako sistemi za rashlađivanje doma u letnjim mesecima, a mogu i da se koriste za zagrevanje sanitarne vode.

Grejanje na struju – da ili ne?

Radijator
Wikipedia/Salvatore cirasuolo

Kada se pomene grejanje na struju, šta vi kažete, da ili ne? Mi smo za grejanje na struju, jer može da se uštedi, a plaća se samo po potrošnji i samo za vreme zimske sezone, ne i tokom ostatka godine. Još se ne plaćaju nikakvi priključci, kao što je slučaj sa priključivanjem na sistem grejanja preko gradske toplane.

E sada, ako se pomene komfor, onda je grejanje na struju najbolje rešenje. Ne morate da brinete o tome da li ima dima, da li morate da nabavljate sirovine, hoćete li stan prljati, kako ćete se rešiti otpada i sl.

Toplotne pumpe koriste ⅕ energije za rad iz struje

Kada se odlučite za grejne sisteme na struju, bilo da su u pitanju toplotne pumpe, inverter klime ili TA peći, znajte da ćete uštedeti. Ili možda nećete, ali to zavisi od vas i mnogobrojnih drugih faktora.

Naime, ako se grejete pomoću TA peći, ovakvo grejanje može da bude i najskuplja opcija, sve zavisi od kvadrature, potrošnje, tarife po kojoj punite TA peć i sl. Ali ako se odlučite za toplotne pumpe, onda za vas nema zime, ni kada je vreme u pitanju, ali ni kada su u pitanju računi.

Toplotne pumpe tek 1/5 energije dobijaju iz struje, te im je ušteda veća. Ako se dvoumite ili još uvek razmišjate, dileme nema. Toplotne pumpe štede vaše vreme i novac, ne čekajte, ogrejte se lepo već ove zime!loading...