SNIMLJENA NAJVEĆA BELA AJKULA IKADA! Žena bez straha plivala pored ŠEST METARA dugog čudovišta (VIDEO)

Dvoje istraživača koji su nedavno imali bliski susret s velikom belom ajkulom, možda najvećom ikada snimljenom, koriste tu situaciju da traže usvajanje zakona koji bi zaštitio ajkule u saveznoj američkoj državi Havaji.

Beta

Istraživačica i konzervatorka Oušn Remzi rekla je za Asošiejted pres da je u utorak imala susret sa šest metara dugom velikom belom ajkulom, u blizini mrtvog kita ulješure kod havajskog ostrva Oahu.

Događaj je fotografisao i na društvenim mrežama objavio njen verenik i poslovni partner Huan Olifant. Olifant je kazao da nije jasno da li je reč o poznatoj ajkuli Dip Blu za koju se veruje da je najveća velika bela ajkula ikada snimljena.

Remzi koja s Olifantom vodi kompaniju za ronjenje i istraživanje morskih dubina navela je da traži usvajanje zakona o zabrani ubijanja ajkula i raža na Havajima i nada se da bi on mogao da stupi na snagu ove godine.

Dodala je da fotografije na kojima se vidi kako ona pliva uz ogromnu veliku belu ajkulu dokazuju da ti predatori treba da budu zaštićeni, i da ljudi ne treba da ih se plaše.

Remzi, međutim, ne preporučuje običnim ljudima da plivaju s ajkulama, već navodi da je za to potreban dug trening i proučavanje ponašanja predatora, što njena kompanija nudi svojim korisnicima. Ona uči ljude kako da se ponašaju i važnije – šta da ne čine kada sretnu ajkulu u vodi.

Beta

Remzi i njen tim posmatraju ponašanje, identifikuju i obeležavaju ajkule i dele te podatke s istraživačima i zvaničnicima.

Za razliku od mnogih morskih sisara, ajkule nisu zaštićene na saveznom nivou u SAD, iako postoje zakoni koji brane prodaju njihovih peraja. Remzi i Olifant žele da uvere ljude da ujedi ajkula nisu uobičajena pojava.

Ideja da one vide ljude kao izvor hrane je besmislica i to treba izbaciti iz svesti, jer u krajnjoj liniji vodi uništenju tih životinja potrebnih za zdrav morski ekosistem, navode Remzi i Olifant.