SOBNO CVEĆE ZA SVAKOGA: Trik je u dobrom izboru, a koliko god bili NEMARNI, ovo su BILJKE KOJE SVIMA USPEVAJU

Veza čoveka sa prirodom je uvek bila snažna i neporeciva, čak i danas, kada su urbani megapolisi u potpunosti otuđili ljude od prirodnog okruženja. Kako biste kreirali u svom domu malu zelenu oazu, nije potrebno da izdvojite puno vremena, ni da izdvajate velike sume novca. Trik je u pravom izboru biljaka.

Biljke
Freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Svaki prostor dobije na kvalitetu čim se u njega unese neka biljka. One unose boju i živost, predstavljajući najlepši i najstariji ukras u enterijeru.

U današnje vreme kada smo svi zatrpani obavezama, koje izazivaju stres i nervozu, bitno je da kuća predstavlja oazu u kojoj možemo da se opustimo i uživamo. Za to nisu potrebna velika ulaganja i puno vremena, dovoljno je samo da nabavite par pažljivo odabranih biljaka i vaš dom će oživeti.

Pored estetske funkcije, prisustvo biljaka u domu ima i terapeutsko dejstvo, sa blagotvornim uticajem na našu psihu, kao i određenim poboljšanjima kada je u pitanju mikroklima životnog prostora.

Odaberite lisno dekorativne biljke koje ne zahtevaju posebnu negu i puno zalaganja, već će uz minimalne napore sigurno uspevati i uneti dašak prirode u vaše okruženje.

Spatifilum (Spathiphyllum sp.)

Spatifilum je izuzetno atraktivna biljka, sa dekorativnim, sjajno zelenim lišćem između koga se izdvajaju tanke stabljike sa nežnim cvetovima koji su obavijeni belim zaliscima.

Spatifilum je biljka kojoj odgovaraju senoviti položaji pa će najbolje uspevati ako saksiju postavite na oko 2 metra od prozora koji gleda na jug ili zapad.

Zalivanje se obično vrši jednom u tri dana, tako što se bljka dobro zalije, a zatim se ostavi da se zemlja osuši. Kada listovi blago klonu, potrebno je da je zalijete. Najbolje je da temperatura bude u rasponu od 20 do 25 stepeni i da ne bude na promaji.

U povoljnim uslovima će cvetati tokom celog leta, a kada cvetovi krenu da se suše, odsecite makazama cvetnu dršku. Spatifilum je poznat po tome što uspešno neutrališe sva štetna zračenja iz doma, poput zračenja kompjutera i drugih kućnih aparata.

Takođe, obratite pažnju na to da je ova biljka blago otrovna, pa je držite van domašaja kućnih ljubimaca i operite ruke posle pipanja lišća.

Zmajevo drvo (Dracaena marginata)

Dracena je veoma dekorativna biljka interesantnog izgleda koja je veoma jednostavna za održavanje, što je čini jednom od omiljenih za gajenje u kući. Samo ime ove bilje potiče od grčke reči drakania što bi u prevodu značilo žena zmaj, pa ova biljka nosi domaći naziv zmajevac ili zmajevo drvo.

Dracenu je najbolje držati na svetlom mestu ili u polusenci, ali ne na direktnom suncu. Raste prilično sporo, od 10 do 15 cm godišnje, psa prosečnom visinom od 60 centimetara. Odgovara joj viša temperatura, od 18 do 21 stepeni.

Zalivanje se najčešće vrši jednom do dva puta nedeljno u toku leta, a jednom u dve nedelje zimi. Nemojte da preterujete sa zalivanjem jer je Dracena osetljiva na višak vode. Možete je orošavati sa vremena na vreme, posebno ako vam je vazduh u stanu suvlji. Prija joj prihranjivanje tokom proleća i leta đubrivom za zelene biljke.

Sanseverija (Sansevieria trifasciata)

Sanseveria je izuzetno atraktivna biljka poznata u narodu i pod nazivom taštin jezik zbog svojih dugih i oštrih listova. Kako nije naročito zahtevna za održavanje, a odlikuje se dugim životnim vekom, veoma se često može naći u stambenim i poslovnim enterijerima.

Biljka ima prepoznatljive šarene listovezbog čega se najbolje razvija na svetlim mestima, mada dobro podnosi i senku. Ne odgovara joj višak vlage u vazduhu ni u supstratu, tako da ne bi trebalo preterivati sa zalivanjem ni sa orošavanjem.

Najčešće se zaliva jednom nedeljno tokom leta, a jednom u dve nedelje zimi. Kako ima izrazito plitak i mali koren, bilo bi najbolje da bude u široj, a plićoj posudi. Preporučuje se njeno držanje u stambenom prostoru jer se smatra da je prirodni osveživač zatvorenih prostora.

Hlorofitum (Chlorophytum comosum)

Hlorofitum se često naziva i zeleni ljiljan i vrlo je čest u stanovima i poslovnim prostorima jer nema posebne zahteve u gajenju i ne zahteva preterano angažovanje.

Postoje varijeteti sa jednobojnim listovima, kao i oni sa šarama, pa u zavisnosti od toga zahteva manje ili više svetlosti za razvoj. Potrebno joj je redovno zalivanje za pravilan razvoj, dva puta nedeljno leti i jednom nedeljno zimi. Nedostatak vode je moguće primetiti po žutoj boji na vrhu listova.

Za pravilan rast i razvoj povoljno deluje prihranjivanje tečnim đubrivom za lisno-dekorativne biljke jednom mesečno.

Smatra se vrednim delom svakog enterijera, kako zbog interesantnog izgleda, tako i zbog blagotvornog dejstva na osvežavanje prostora.