SOK NAŠEG DETINJSTVA: Napravite sami SAVRŠENI sirup od zove!

zova
Pixabay.com

Omiljeni ukus detinjstva? Sok od zove, naravno! Osvežavajuć i divno sladak, nema ko ga ne voli. Cvetovi zove se beru dok su potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde ih berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija.

 

Ovo je recept za otprilike četiri litra sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limunova, po mogućnosti neprskanih.

Potrebne su vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Sastojci:

  • 30 cvetova zove
  • 3 l vode
  • 40 g limunske kiseline
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

Priprema:

Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

Drugi dan tečnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.

Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.loading...