Poznata američka pevačica Hejsli, koja je nominovana za nagradu "Gremi", priznala je da je imala spontani pobačaj na sceni, pred publikom. O svom teškom iskustvu i borbi za potomstvo govorila je za "Daily Mail".

 

Čudan je to osećaj. Gledate lica nekoliko stotina tinejdžera dok krvarite kroz odeću, a šou mora da traje – rekla je objašnjavajući da namerava da zamrzne svoje jajne ćelije da bi jednog dana mogla da postane majka.

Uz sve muke, ona je saznala i da boluje od endometrioze.

 Endometriozu karakteriše rast endometrijskog tkiva van šupljine materice. Javlja se kod 5 do 10 odsto žena u reproduktivnom dobu i to je hronična, kompleksna i progresivna bolest. Vrlo često je odgovorna smanjenu plodnost.

Ceo život mi je majka govorila da žene u našoj porodici imaju čudne, bolne i teške menstruacije. Zato nisam posebno obraćala pažnju, ali sada sam uvidela da imam problem. Lekari su mi postavili dijagnozu. Ranije sam znala da padam u nesvest od bolova. Na jednoj od svojih prvih turneja, probudila sam se s užasnim bolom i toliko sam krvarila da sam iz autobusa pojurila u obližnji hotel, mislila sam da ću povraćati. Nekoliko minuta kasnije probudila sam se na podu kupatila. Otišla sam do autobusa i na ulici ponovno pala u nesvest. Odvezli su me u bolnicu – priča Hejsli.

Tek kad je dobila pravu dijagnozu nastupilo je olakšanje, lečenje. Posle toga ponovno je krenula na turneju i saznala da je trudna. Ali, pobacila je i to tokom nastupa.

Pre nego što sam shvatila šta to znači za mene, i šta to znači za moju budućnost, moju karijeru, moj život, moj odnos… pobacila sam usred koncerta – ispričala je.

To je bio prelomni trenutak. Zatražila je proverenu lekarku pomoć, bila je na operaciji i sada želi da zamrzne svoje jajne ćelije kako bi bila sigurna da će jednog dana imati priliku da bude mama.

Meni je to važno, to mi je neka rezerva. Moram da budem agresivnija u zaštiti svoje plodnosti i da zaštim sebe. Reproduktivna bolest je tako frustrirajuća jer se zaista možete osećati kao da ste manje žena. Ne osećate se seksi, ne osećate se ponosno. Ovo što sam odlučila da uradim je jako važno – otkrila je pevačica.loading...