ŠPANSKI SPECIJALITET fantastičnog ukusa: Empanade sa čokoladom i bananom

Empanade
Pixabay.com

Empanade su pogačice koje se tradicionalno pripremaju u Španiji i Portugalu, a reč je o testu koje se puni raznim slatkim i slanim kombinacijama. Mi vam donosimo recept za empanade punjene čokoladom i bananama.

Potrebno je:

– 2 šolje brašna,
– Malo soli,
– 140 g hladnog putera isečenog na kockice,
– 1/3 šolje hladne vode,
– Veća banana,
– Šolja čokoladnog namaza (nutella, evrokrem),
– 2 kašike šećera.

Način pripreme:

Stavite brašno i so u posudu za mućenje, dodajte puter pa rukama utrljavajte puter u brašno dok ne dobijete sitne mrvice bez grudvica. Na kraju dodajte vodu i umesite glatko testo.

Testo oblikujte u loptu ili kvadrat, umotajte u plastičnu folijju i stavite u frižider na sat vremena.

Kad se testo ohladilo podelite na dva dela razvaljajte ga na tanko i od svakog dela treba da dobijete 8 krugova od otprilike 20 centimetara promera.

Na svaki krug stavite kašiku čokoladnog namaza i banane iseckane na komadiće, testo preklopite da dobijete polukrug, krajeve pritisnite viljuškom, premažite empanade sa malo vode, pospite, šećerom pa ih slažite na masni papir.

Nakon što su spremne za pečenje stavite ih u zamrzivač na 15 minuta.

Rernu uključite da se greje na 200C i pecite empanade 20 minuta.

Napomena: Zamrznute empanade mogu trajati i do tri meseca, kasnije ih samo pečete u zagrejanoj rerni, kao što je navedeno u receptu.