SPAS OD DOSADNIH BUBA: Kako odabrati idealne KOMARNIKE – i funkcionalne i lepe “na oko”?

Da bi mogli da odlučite koji vam komarnici trebaju morate najpre znati kakve karakteristike donose osnovni modeli i na koje prozore i vrata ih je dobro montirati. Rolo komarnici, plise komarnici, fiksni komarnici i komarnici na šarkama su opcije koje imate i koje se postavljaju na prozore i vrata, a neke varijante i na krovne prozore.

Pixabay.com

Koje su prednosti i mane svake vrste, kako da uštedite, a kako da imate funkcionalan komarnik? Svi odgovori slede!

Rolo komarnici – najprodavaniji model

Rolo komarnici su najbolja opcija za svaki prozor, a evo i zašto:

Kutija je mala (može da se stavi i u kutiju od roletne) i montira se iznad okvira prozora tako ne smeta pogledu.

Cela konstrukcija je napravljena od aluminijuma tako da se ne otežava prozor bez obzira na dimenzije. Sa leve i desne strane se nalaze vođice (šine) koje vode komarnik, a na dnu su graničnici koji služe da komarnik drže na svom mestu.

Mreža je od izdržljivih materijala koji se ne menja pod uticajem sunca ili vetra, dovoljno je gusta da kroz nju ne prođu ni komarci kao jedni od najsitnijih insekata, a opet dovoljno retka da ne smeta pogledu i pravilnoj cirkulaciji vazduha.

Naziv su dobili prema mehanizmu automatskog namotavanja u kutiju onda kada nisu zakačeni za graničnike. Ovo je ujedno i najveća prednost rolo komarnika. Naime, rolo komarnici dozvoljavaju izuzetno lako oslobađanje prozora tako da spoljašnjost bude dostupna, a onda kada insekti smetaju on se jednostavno spusti.

Plise komarnici

Kao što su rolo komarnici najtraženija opcija za prozore, tako su i plise komarnici idealni za sva vrata.

Kutija se montira na spoljni deo vrata, ali vertikalno pa mrežica klizi levo-desno. Otuda naziv „klizni“ po kome su plise komarnici još i poznati. Ne postoji mehanizam koji automatski vraća komarnik u kutiju što dozvoljava da on ostane u bilo kom položaju na vratima tako da možete nesmetano prolaziti, a da i tada imate delimičnu zaštitu od insekata.

Plise komarnici su skuplji u odnosu na komarnike na šarkama, ali donosi bolju zaštitu uz dugotrajnost, zato i jesu toliko traženi kao najbolja opcija za montiranje.

Komarnici na šarkama

Ovo je model koji se ređe naručuje jer pri otvaranju vrata i prozora komarnik se sasvim sklanja i tako dozvoljava ulazak insekata. Napravljen je od izdržljivog rama preko koga je zategnut komarnik. On se potom montira šarkama na jednu stranu, a na drugoj strani se otvara i zatvara putem magneta koji obezbeđuje njegovu pravilnu poziciju.

Fiksni komarnici

Fiksni komarnici su uz rolo komarnike još jedna opcija za prozore, ali se oni trajno montiraju pa treba paziti gde bi trebalo da stoje. Ljudi ih najčešće biraju za prozore na ostavama, hodnicima, visokim prozorima koji nemaju drugu funkciju osim ventilacije.

Ređe se kupuju zbog svojih ograničenja, ali pošto su jeftiniji nego rolo komarnici i za njima postoji potražnja i kombinuju se sa pokretnim modelom.

Ovo su naši predlozi za najbolju montažu svake vrste, šta donose i gde su uštede. Vama ostaje da pozovete neku od firmi koje će stručno uzeti mere i napraviti kvalitetne komarnike za svaki vaš prozor ili vrata!

REŠITE IH SE ZAUVEK: Sedam načina da zaštitite svoj dom od SMRDIBUBA